IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в глобален план са без изменение през третото тримесечие

България запазва петото си място по спад в цените на годишна база, показват данни на Knight Frank

13:02 | 05.12.11 г.
<p>
	Изглед към столицата на Естония Талин. Страната е втора в класацията по годишен ръст на цените на жилищата. <em>Снимка: aginorz. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към столицата на Естония Талин. Страната е втора в класацията по годишен ръст на цените на жилищата. Снимка: aginorz. Лиценз: Creative Commons

Инфлацията на жилищния пазар в глобален план достигна нулево ниво през третото тримесечие, след като регистрира минимален растеж през второто тримесечие, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Средногодишният ръст на цените в глобален мащаб се е забавил до 1,5% при отчетено повишение от 1,7% през второто тримесечие.

Това е най-слабото представяне на индекса на цените на жилищата, който компанията изготвя, от второто тримесечие на 2009 г., посочват експертите, като допълват, че е възможно до края на годината индексът да премине на негативна територия.

В периода юли-септември цените на жилищата са паднали в повече от половината от държавите, наблюдавани от консултантите.

Данните показват, че започват да се размиват разликите в ценовия растеж между Изтока и Запада заради предприетите мерки за „охлаждане“ на пазарите в Азия. Средногодишният растеж на цените на жилищата в Азия се е забавил от 15,2% през първите три месеца на 2010 г. до 6,9% през третото тримесечие на 2011 г.

Въпреки това обаче в някои азиатски икономики покачването на цените продължава и през третото тримесечие надвишава 19%. Според статистиката в региона отново е отчетен най-силен ръст на цените на жилищата.

Консултантската компания не очаква световният жилищен пазар да се подобри в края на годината.

Данните показват, че през третото тримесечие България запазва петото място сред 51 държави по годишен спад на цените на жилищата. Понижението на цените у нас обаче се забавя до 6,1% от 6,4%, регистрирани през второто тримесечие. Изпреварват ни Ирландия с понижение от над 14%, Русия, където спадът достига 10,7%, Украйна с 8,4% и Кипър с 6,6%.

След нас са класирани Испания, Гърция, Португалия и Италия, чиито жилищни пазари бяха тежко ударени от дълговата криза в еврозоната.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие отново е измерен в Хонконг – 19,3%, но на тримесечна база се наблюдава спад от над 1%.

На второ място по повишение на цените на жилищата в класацията на Knight Frank се нарежда Естония (+14,3%), следвана от Индия (+13,9%). Първата петица се допълва от Тайван и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още