IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите в Хонконг няма да бъдат заблуждавани за реалната площ на жилищата

Местното правителство прие нов закон, според който само балконите, но не и общите части, могат да се включват в брутната площ на жилищата за продажба

11:47 | 01.12.11 г. 6
<p>
	Жилищен квартал в Хонконг. Снимка: Ройтерс</p>

Жилищен квартал в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Правителството на Хонконг предприе нови мерки, с които да се справи с надценяването на площите при новото строителство, след като купувачи започнаха масово да се оплакват, че в брутната площ на жилищата се включват и общите части на сградите, пише Telegraph.

Според новите правила в площта на жилищата може да се включват площите на балконите, но не и на общите части на сградата. Мярката се очаква да бъде приета и да влезе в сила в началото на 2012 г.

За нарушителите, които заблуждават купувачите, е предвидена максимална глоба в размер на 5 млн. хонконгски долара и седем години затвор. По-незначителните нарушения ще бъдат наказвани с глоби от 100 хил. хонконгски долара.

Освен това новият закон ще задължава строителните предприемачи да подготвят информационна брошура за всеки имот минимум седем дни преди стартирането на продажбите. В брошурата задължително ще бъде включен адресът на жилището.

Три дни преди началото на продажбите пък строителите ще са длъжни да изкарат публично цените на предлаганите жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
paxaH
преди 12 години
В момента площта на даден апартамент е важна само за хората, който купуват с кредит и свързаните с процедурата оценки и други подобни.За хората, който задоволяват жилищен проблем, а не спекулират (много голям процент от купувачите) площта не е важна, а самото разпределение.Но китайците най-вероятно имат две или три нива подземни гаражи, няколко асансьора, широки коридори, които вдигат страшно много общите части в сградата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 12 години
В България по-серозния проблем е следния:- Абсолютно незаконно е да се продава паркомясто, защото по ЗУТ всеки апартамент трябва да има осигурено такова. Гаража е по-различно, но той трябва да се продава заедно с апартамента. Освен това не е вярно, че 100% от строителите в България продават общите части. Има такива, които не го правят, но пък са си сметнали разходите в цената на кв.м. в жилищата - познавам 3 такива фирми... Аз вярвам в пазара и съм сигурен, че сам ще си намери равновесна точка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 12 години
Тук ще стане, ама около 3000-та година.Сега им има по-важни работи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
THE TRADER
преди 12 години
Не е вярно, че цената ще се повиши, защото ще се изключат общите части, предлагането е достатъчно по-голямо, за да се случи това! А на всичкото отгоре и в изчислението на общите части се лъже безскрупулно! И точно сега е момента това да се случи и тук, в момент на спад на цените! В Германия такъв закон е приет още след 2-рата световна война и там е един от най-устойчивите пазари на имоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Мажоритаря
преди 12 години
Ако цената на общите части се забрани, то тя ще бъде компенсирана от цената на кв.м. от жилище така, че умната с прекомерния оптимизъм... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
forexar
преди 12 години
Дано и тук въведат подобен закон - в момента се заблуждава за площта на поразия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още