IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата настигна хотелиерите на трите основни пазари в Европа

В Лондон, Париж и Амстердам приходите и брутната оперативна печалба от стая намаляват през октомври, показват данни на HotStats и TRI Hospitality Consulting

11:59 | 30.11.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За разлика от трите основни западноевропейски пазари, хотелиерите в Истанбул регистрират невероятен ръст на печалбата. Според изследването общият приход и брутната оперативна печалба на стая в турската столица са нараснали съответно с 19,8% и 43,2% през октомври.

Средните цени на стаите в Истанбул са нараснали с 18%, а общият приход на свободна стая се е увеличил с 19,8%. Брутната оперативна печалба на стая се е покачила от 113,74 евро до 162,88 евро. За дванайсетте месеца до октомври 2011 г. брутната оперативна печалба на стая в Истанбул е скочила с 51,5%.

Въпреки лекия  спад на заетостта с 1,5%, хотелиерският  пазар във Франкфурт също бележи значителен ръст на средните дневни цени (+15,6%), основно благодарение на събития като джаз фестивала във Франкфурт, евро маратона на BMW, панаира на книгата и др.

Пазарът в Дъблин продължава бавното си възстановяване. Брутната оперативна печалба на стая там бележи ръст с 4,2%. За 12-те месеца до октомври 2011 г. ирландската столица отчита увеличение на брутната оперативна печалба на стая с 21,3%.

Въпреки че на пазара в Мадрид е налице маргинално повишение на общия приход на стая (0,7%), оперативните разходи там нарастват, поради което брутната оперативна печалба на стая намалява с 4,1%.

В Будапеща, Прага  и Рим също се наблюдава спад на брутната оперативна печалба на стая, като най-голямо е понижението в  италианската столица (-21,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още