IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките удрят спирачки на кредитирането за пазара на имоти в Европа

Société Générale и германската Eurohypo обявиха временно спиарне на кредитирането за пазара на имоти

13:49 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Пазарът на финансирането за пазара на имоти в Европа загуби два от големите си кредитори в рамките на седмици, което доведе до нови сътресения в сектора.

Миналата седмица Société Générale Corporate & Investment Banking спря отпускането на нови кредити за имоти във Великобритания и континентална Европа за неопределен срок, пише PropertyEU.

Този ход е част от мащабна стратегия за понижаване на дълговата експозиция на банката и понижение на изискванията за финансиране.

От банката казват, че експозицията към държавен дълг на Гърция, Испания, Италия и Ирландия към края на октомври е 3,4 млрд. евро. От друга страна програмата за понижението на задлъжнялостта на банката й е помогнала да понижи капитала, необходим според Европейските банкови изисквания до средата на 2012 г. до 2,1 млрд. евро.

Информацията следва съобщението на подразделението за имоти на изпадналия в затруднения германски кредитор за имоти Eurohypo, който обяви, че прекратява кредитирането до юни 2012 г.

“Днес много кредитори са по-рестриктивни по отношение на своя бизнес”, коментира Мартин Браун, директор Капиталови пазари в Cushman & Wakefield (C&W) за Германия.

„Пазарите ще бъдат дори още по-строги по-отношение на имоти, които се нуждаят от рефинансиране догодина, отколкото бяха тази година.“

Въпреки че някои анализатори бяха изненадани от решението на германския кредитор, други казваха, че то беше просто въпрос на време.

Каквото и да било кредитиране само разрушава стойност, а Eurohypo все още предстои да бъде продадена до края на 2014 г., коментира анализатор, пожелал анонимност.

Този ход обаче може би е добре-дошъл за други кредитори.

„По-малкото останали кредитори може да си споделят новия бизнес и да постигнат по-високи марджини“, казва Тимо Чамлър, директор на DTZ в Германия.

„Също така застрахователите може да действат в по-голяма степен като външни кредитори за имотите.“

На това мнение е и Браун от C&W.

Започваме да виждаме и други кредитори да се появяват, като застрахователи и пенсионни компании, казва той.

„Въпреки това тези кредитори финансират единствено първокласни имоти, което не променя проблема, че трудно се получава финансиране за по-нискокачествени активи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още