IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в Дубай се сринаха със 70% спрямо пика на пазара от 2008 г.

Обемът на сделките в емирството се задържа нисък заради различните очаквания на продавачи и купувачи, смятат експерти

14:36 | 21.11.11 г.
<p>
	Строителен обект в Дубай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителен обект в Дубай. Снимка: Ройтерс

Според Чарлз Нийл, главен изпълнителен директор на Landmark Properties, ръстът на продажбите тази година спрямо пика на кризата през 2009 г. се дължи на съживеното банково кредитиране и все по-големия брой китайски и индийски инвеститори, които навлизат на пазара.

"На пазара има ръст на ликвидността", казва той. "Банките са по-активни в отпускането на ипотеки, а лихвите по ипотечните кредити намаляват от 8 до около 6%".

Цените на имотите в Дубай нараснаха, след като градът отвори сектора за чуждестранни инвеститори през 2002 г., като им даде свободни права на собственост в редица проекти. По данни на Morgan Stanley от началото на 2007 г. до средата на 2008 г. цените са скочили с близо 80%, а местни строителни предприемачи са пуснали проекти за милиарди долари.

Цените на жилищата в Дубай обаче паднаха с близо 60% в разгара на световната финансова криза. През третото тримесечие на тази година те показаха известни признаци на възстановяване, като бяха регистрирани леки повишения за луксозни проекти като Palm Jumeirah и Arabian Ranches.

Анализаторите обаче продължават да са обезпокоени, че плановете за пускане на близо 33 000 нови жилища на пазара в Дубай до края на 2012 г. могат да предизвикат нови спадове в цените на продажбите и наемите.

Опасенията около дълговата криза в Европа също вероятно ще създадат проблеми. Миналия месец Moody's прогнозира, че цените едва ли ще се възстановят преди 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още