IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в Дубай се сринаха със 70% спрямо пика на пазара от 2008 г.

Обемът на сделките в емирството се задържа нисък заради различните очаквания на продавачи и купувачи, смятат експерти

14:36 | 21.11.11 г.
<p>
	Строителен обект в Дубай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителен обект в Дубай. Снимка: Ройтерс

През първите десет месеца на тази година в Дубай са реализирани по-малко от 1 700 сделки с недвижими имоти, показват официални данни, цитирани от онлайн изданието Arabian Business. Това представлява спад от 70% спрямо пика на жилищния пазар в средата на 2008 г.

За десетте месеца до октомври са сключени само 1 603 сделки в сравнение с 5 363 за същия период на 2008 г. Спрямо 2009 г., когато финансовата криза достигна своя връх, обаче е налице повишение на сключените сделки от 37%, което показва известни признаци на възстановяване на жилищния пазар в града.

Средният брой на месечните продажби на имоти е 160 в сравнение със 117 през 2009 г., но продължава да е доста по-нисък от 536-те сделки средно на месец през 2008 г., допълва изданието.

"Това ми напомня колко невероятен наистина беше пазарът между 2005 и 2008 г. и колко е обикновен в момента", коментира Райън Махоуни, главен изпълнителен директор на най-голямата компания за недвижими имоти в Дубай Better Homes.

"Работим на пазар, където годишната стойност на сделките е по-ниска от тази за тримесечие през предишни години и все пак сме заети и дори се вълнуваме от малките напъни на растеж на месечна база", допълва той.

Андрю Гудуин, директор за Дубай на консултантската компания DTZ, смята, че сделките остават слаби, тъй като собствениците като че ли не успяват да приспособят цените, които искат, към новата икономическа реалност. "Има значителен интерес от страна на инвеститори, които следят пазара в Дубай, но в много случаи има несъответствие между оценката на купувачите и продавачите, което държи обема на сделките нисък", казва той.

Последна актуализация: 12:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още