IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Испания притежават непродаваеми активи за 30 млрд. евро

Експерт очаква цените на имотите в страната да паднат с още 15-20% в следващите до три години

12:30 | 18.11.11 г. 3
Банките в Испания притежават непродаваеми активи за 30 млрд. евро

Според Кантос обаче има банки, които притежават „земя в средата на нищото“ и недовършени жилищни комплекси, чиято продажба би отнела поне 40 години. Само най-големите банки в Испания - Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, La Caixa and Bankia, могат да устоят на загубите от „лошите“ кредити, обезпечени с недвижимости, смята още той.

Досега публичните разходи по „разчистването“ на испанската банкова система възлизат на 17,7 млрд. евро. Банките са провизирали общо 105 млрд. евро потенциални загуби от отписвания на „лоши“ кредити от началото на срива на пазара на имоти. Очертава се обаче необходимост от провизиране на допълнителни 60 млрд. евро.

Финансовите институции са поставили под възбрана около 200 хил. жилища, като се очаква през следващите години те да достигнат 600 хил. заради очаквания ръст на безработицата. Освен това Испания разполага с 1 млн. жилища, които не могат да бъдат абсорбирани от пазара поне до средата на 2017 г., посочва Фернандо Акуна Руиз, управляващ партньор в Taurus Iberica Asset Management, които управляват около 35 хил. имота под възбрана.

Експертът очаква цените на имотите в страната да продължат да падат и в следващите две-три години да се понижат с още 15-20%. От пика на пазара през 2007 г. досега цените са регистрирали спад от около 28%, показват данни на Fotocasa.es, като най-засегнат е пазарът на земя, където понижението достига над 70% в някои испански провинции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Няма непродаваеми активи Всичко зависи от цената По-добре за банките е да вземан 15 % от цената за някаи активи отколкото да не получат НИЩО ССЪВЕТА Е БЕЗПЛАТЕН И СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКЕРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
gee_gee
преди 12 години
Проблемните ипотеки в България са 2,3% от кредитите, или 1,2 млрд лв. В Испания са 10%, или 30 млрд евро. У нас съотношението ипотечни кредити/БВП е 12%, в страните от еврозоната като Испания е над 40%. У нас безработицата е 11%, в Испания е 20%, като младежката е 45%. Испания е пред фалит, България е в първата тройка по нисък дълг. На Испания й свалиха рейтинга, нашия го повишиха... В Испания дотук спадът в цените на имотите е 20%, нашият е 50%. Има разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Сякш е написано за България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още