IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира да въведе евронормите в строителството от 2012 г.

Европейските правила за проектиране ще действат паралелно с националните в продължение на 2 години

15:48 | 17.11.11 г. 3
<p>
	Строителството на Дунав мост 2. Снимка: БТА</p>

Строителството на Дунав мост 2. Снимка: БТА

Камарата има резерви и за първоначалната оценка на въздействие от въвеждането на евростандартите в строителството. Според инж. Кинарев сумата от 6 хил. лева, за която от БАН са се съгласили да я изпълнят, е крайно недостатъчна за постигане на качествени резултати.

Соня Георгиева посочи, че за извършването на тази оценка са били поканени камарата, Университетът по архитектура, строителство и геодезия и БАН, като единствено академията на науките се е съгласила да извърши работата.

Сроковете за въвеждане на евронормите

България е „катастрофално изостанала“ с въвеждането на европейските норми, предупреждават от камарата. Инж. Кинарев посочи, че големите европейски държави са направили всичко възможно да въведат еврокодовете по максимално бърз начин. Русия и Индия също са възприели евронормите за проектиране и ще ги въвеждат официално от 2015 г.

В самите стандарти пък като краен срок за въвеждането им в практиката на държавите от Европейския съюз е посочен месец март 2010 г., поясни той.

Основната причина за късното въвеждане на еврокодовете е задължителното изготвяне на националните приложения с национално определените параметри за тяхното прилагане, както и дългия процес на съгласуването им със заинтересованите страни.

Според строителното министерство камарата на инженерите до април 2011 г. не е  съгласувала официално националните приложения с определените в тях параметри.

Посоченият в еврокодовете срок обаче няма задължителен характер, обясни Соня Георгиева. Санкции за неспазването му не са предвидени, допълни тя. Освен това с наредба на министерстовто на регионалното развитие от  2004 г. са определени условията, при които на възложителите могат да възлагат проекти според еврокодовата система.

Готови ли сме за еврокодовете

И камарата, и министерството са на едно мнение, че е необходима сериозна подготовка на проектантите за работа с европейските норми. Необходимо е да бъдат разработени редица ръководства и други помощни материали, да бъдат организирани курсове и одобрени програми за допълнителна квалификация, което ще коства определени разходи на време и пари за бизнеса.

Производителите на строителни материали също ще трябва да се съобразяват с определените европейски изисквания, записани в Регламент 305 от 2011 г., който определя условията за предлагането на продукцията им на пазара.

„Всички производители на строителни продукти трябва да отговорят на определени изисквания и да сертифицират тези продукти, когато това се изисква. Първо, трябва да се изградят центрове и лаборатории и ако това не стане, трябва всичко да се изпраща за сертифициране в чужбина“, коментира инж. Стефан Кинарев.

От камарата се опасяват, че заради въвеждането на европейските норми строителството в България ще се оскъпи. По думите на инж. Кинарев резултатите от двугодишното проучване във Великобритания показват, че след въвеждането на евронормите строителството в страната се е оскъпило с около 30-40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
ХАХАХАХАХАХА, щяло да се оскъпи строителството! Абееееееееее, аланкоолу, то на сегашните цени няма кой да купува, те ми говорят за повишение с 30-40%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
tenero
преди 12 години
Нашите норми не са по-лоши. Макар и на 50 години.Иначе, цели 25 хил. лева за превод.. Не знам къде ще намерят толкова пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Ще се оскъпи, но пък поне на теория трябва да е по качествено!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още