IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира да въведе евронормите в строителството от 2012 г.

Европейските правила за проектиране ще действат паралелно с националните в продължение на 2 години

15:48 | 17.11.11 г. 3
<p>
	Строителството на Дунав мост 2. Снимка: БТА</p>

Строителството на Дунав мост 2. Снимка: БТА

Европейските норми за проектиране в строителството (т. нар. еврокодове) се планира да бъдат въведени у нас от 1 януари 2012 г. Това съобщи за Investor.bg Соня Георгиева, началник отдел „Хармонизация на техническата нормативна уредба“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Целта е с общите норми да се въведат единни практики в проектирането в рамките на Европейския съюз, които за България ще действат паралелно с националните в продължение на две години, но без да се смесват, поясни Соня Георгиева.

Това означава, че проектантите ще могат да избират дали в работата си да прилагат българските или европейските норми в зависимост от изискванията на възложителите. Само в случай, че за определен вид строителна конструкция няма национални норми, ще се прилагат директно европейските, поясни тя.

Още в началото на тази година министерството е било готово с проект на наредба за проектиране по еврокодовата система. Наредбата е нотифицирана пред Европейската комисия без забележки, допълни Георгиева. Освен това наредбата е съгласувана и с други ведомства и с браншовите организации в строителния сектор, допълни тя.

Предстои обаче до края на годината да бъде направена частична оценка на въздействието от въвеждането на еврокодовете, за да се провери готовността на всички засегнати от промяната да работят според европейските норми. Оценката ще бъде направена от Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (БАН).

След изтичането на предвидения двугодишен преходен период, в който ще действат едновременно и независимо националните и европейските норми за проектиране, ще бъде направена последваща оценка на въздействието.

Резултатите от нея ще ориентират експертите дали да отменят националните норми или да удължат периода на едновременно действие на националните и европейските изисквания към проектирането в строителството.

Преводът на евростандартите – спънка за въвеждането им в практиката?

Осем от частите на стандартите не са преведени на български език, но министерството ще предвиди в бюджета си за следващата година необходимата сума от 25 хил. лева, така че преводът на еврокодовете да бъде довършен, каза Соня Георгиева.

Проблемите с финансирането на преводите са възникнали през 2010 г., когато строителното министерство имаше затруднения с разплащането по подписаните договори, разказа Георгиева.

Непреведените стандарти обаче са основен повод за критика и спорове между ведомството и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). Според председателя на организацията инж. Стефан Кинарев непреведените евростандарти са компрометирани, тъй като не отговарят на закона за нормативните актове, които изискват цялостен превод на документите.

„В закона се посочва, че всички европейски документи, за да влязат в сила на българска територия, трябва да бъдат публикувани като български документи. Вторият текст гласи, че всички документи, действащи на територията на България, трябва да са написани на български език ясно, точно и недвусмислено. Системата на преводите е недофинансирана, затова е масова практика в Българския институт по стандартизация (БИС) да превеждат първата страница, но назад всичко да бъде на английски език“, каза инж. Кинарев за Investor.bg.

Соня Георгиева обаче поясни, че въвеждането на европейските норми ще става на отделни пакети. Това означава, че първо ще бъдат въведени в практиката пакетите с преведените части на еврокодовете. Останалите части ще бъдат готови на български език до няколко месеца, още повече, че не се отнасят до масовото строителство, по нейните думи.

Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
ХАХАХАХАХАХА, щяло да се оскъпи строителството! Абееееееееее, аланкоолу, то на сегашните цени няма кой да купува, те ми говорят за повишение с 30-40%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
tenero
преди 12 години
Нашите норми не са по-лоши. Макар и на 50 години.Иначе, цели 25 хил. лева за превод.. Не знам къде ще намерят толкова пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Ще се оскъпи, но пък поне на теория трябва да е по качествено!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още