IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачи от Южна Европа обсаждат пазара на имоти в Лондон

Заради кризата гърци, италианци и испанци търсят безопасна инвестиция извън еврозоната, констатират от Knight Frank

15:57 | 17.11.11 г.
Купувачи от Южна Европа обсаждат пазара на имоти в Лондон

Опцията една или повече страни да напуснат еврозоната тласка богатите италианци, гърци и испанци към сравнително стабилния пазар на имоти в Лондон, пише електронното издание The Economy Times.

Сигурността и стабилността са най-големите предимства на Лондон, както и ликвидността и добре поддържаните имотни регистри. Така кризата в еврозоната засилва една тенденция, която вече беше започнала заради слабите позиции на британската лира, отбелязва изданието.

"Лондон е място, където хората могат спокойно да влагат парите си извън еврозоната и извън държавите от Източна Европа", коментира Лиъм Бейли, който ръководи отдела за изследвания на жилищния пазар в международната агенция за имоти Knight Frank. "Няма да е пресилено, ако кажем, че това е една реална тенденция".

Възможността Гърция да се върне към драхмата и далеч по-малкият шанс Италия да напусне еврозоната бяха достатъчни, за да се разпали интересът към имотите не само далеч от Южна Европа, но и извън държавите, използващи единната европейска валута.

"Агентите ни твърдят, че има нов интерес от страна на купувачи от еврозоната", споделя Лусиън Кук, директор на отдела за изследвания на жилищния пазар в Savills.

От всички покупки на имоти в Лондон от началото на годината, на гърците се падат 2,63% от сделките спрямо 1,7% преди година. Делът на сделките с италианци също е 2,63% в сравнение с 1,9%, а на сделките с испанци - 0,7% спрямо 0,6% година по-рано.

Купувачите от Близкия изток и Северна Африка също са по-активни заради Арабската пролет, а супербогатите купувачи от Азия пък се опитват да спечелят от слабите позиции на лирата, като купуват луксозни имоти в британската столица.

По данни на Knight Frank от началото на годината до септември са били сключени сделки за луксозни имоти в Лондон на стойност около 7,8 млрд. паунда, като на сделките, сключени с италианци, испанци и гърци, се падат 393,8 млн. паунда, или 5,1%.

Обикновено богатите южноевропейци купуват имоти, струващи поне 1 млн. паунда с чисто инвестиционна цел - като втори жилища, или пък за дом на децата си, учещи в местни университети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още