IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските площи в Ню Йорк отново са най-скъпи в света

Пето авеню в Ню Йорк продължава да е най-скъпата дестинация за търговците в света, като наемите там държат равнище от 20 444 долара/кв. м годишно

13:20 | 17.11.11 г.
Търговските площи в Ню Йорк отново са най-скъпи в света

Ню Йорк остава най-скъпата дестинация за търговците в света. Продължаващата криза в еврозоната обаче, която оказва натиск върху потребителското доверие, оказва натиск и върху наемите на търговски площи през третото тримесечие на 2011 г., показват резултатите от ново изследване на консултантската компания за недвижими имоти CBRE.

Средното ниво на наемите на търговски площи на световно равнище през третото тримесечие остава почти без промяна спрямо второто тримесечие. За регионите на Северна и Южна Америка наемните нива бележат спад от 2%, а в азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Близкия изток и Африка остават стабилни, показват данните на компанията.

Пето авеню в Ню Йорк продължава да е най-скъпата дестинация за търговците в света, като наемите там държат равнище от 20 444 долара/кв. м годишно, въпреки отчетения среден спад на наемите в Северна Америка. На второ място е Хонконг със средна цена от 18 238 долара/кв. м годишно. Сидни запазва третата си позиция с 13 170 долара/кв. м, а Лондон се покачва с едно място на четвърта позиция с цена от 10 340 долара/кв. м.

Отслабващото потребителско доверие на редица световни пазари не пречи на търговските вериги да продължават да разширяват мрежите си, за да увеличат пазарния си дял. Особено в Азия се наблюдава значително търсене от страна на наематели, докато търговците в САЩ и Западна Европа като цяло остават по-предпазливи.

„Нововъзникващите пазари, особено Азия, предоставят атрактивни възможности за растеж“, смята икономистът от консултантската компания Рей Торто. Все пак водещите локации в най-големите градове на Европа също привличат високо ниво на търсене от страна на наемателите, тъй като потребителите все повече се насочват към топ дестинации с голям избор от магазини. Като цяло обаче търговските вериги предриемат по-предпазлив подход към разширяването си, което доведе почти до непроменен растеж на наемите по целия свят през третото тримесечие, заключава Торто.

Питър Голд, началник на отдела на CBRE за трансгранични търговски имоти в Европа, Близкия изток и Африка, е на мнение, че търговците, оцелели след неотдавнашната рецесия, са в добра позиция за разрастване на мрежите си от магазини и го правят на редица пазари, въпреки че фокусът е твърдо върху луксозни площи в големите градове“.

Нивото на неусвоените площи на повечето от водещите пазари е на нулата и като се има предвид, че през следващите две години не се очакват кой знае колко нови търговски центрове, основното предизвикателство пред търговците е да получат достъп до първокласни имоти, заключават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още