IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурната европейска икономика носи възможности на пазара на имоти

Проблемни пазари, които имат способност за "самоизцеление", предлагат добри възможности за опитните инвеститори

20:46 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Въпреки че заплахите за общата икономика на континента продължават, играчите, които разбират добре рисковете и икономическите развития, може да открият пазарни възможности, при все че секторът остава волатилен.

Това са коментирали експерти по време на конференция за имоти, проведена през изминалата седмица, цитирани от консултантската компания за имоти CB Richard Ellis (CBRE), .

Според анализаторите настоящата ситуация предлага редица възможности, въпреки рисковете. Тези възможности са свързани с държавния дълг, европейската банкова криза и факта, че индивидуалните европейски икономики показват все по-разнопосочни данни за ръст.

Въпросните възможности се разделят на две групи. На пазарите, характеризиращи се с по-ниска волатилност и със сравнително по-стабилна перспектива, инвеститорите ще бъдат привлечени от по-висококачествените активи, които предлагат известна протекция от икономическата несигурност.

На по-волатилните пазари, които ще претърпят известна форма на преструктуриране, инвеститорите трябва да могат да разграничават между тези, които ще могат да се „самоизлекуват“ и останалите, посочват от консултантската компания. 

„През 2011 г. видяхме капиталовите потоци при недвижимите имоти да се насочват към Германия, Скандинавските страни и особено Полша и Централна и Източна Европа, като инвеститорите избягваха пазари с риск за държавния дълг, а търговските имоти заеха по-голям дял на пазара“, коментира Питър Деймсик, старши икономист за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

Според него занапред ниската възвръщаемост от традиционни инвестиции, като например облигациите с най-висок рейтинг, ще гарантират атрактивността на първокласните имоти на най-известните локации.

Освен това възприятието на инвеститорите и тяхната реакция към пазарния риск (основно свързан с държавния дълг и икономическия ръст) ще засегне апетита към първокласните активи на неосновните пазари, както и към второстепенните активи.

„В тази затруднена среда капиталът се насочва много внимателно“, коментира проф. Саймън Мартин, директор Проучвания и стратегия в Tristan Capital Partners.

„Въпреки това инвеститорите, които са склонни да погледнат извън установените и сигурни пазари, могат да намерят множество възможности в замяна на по-високия риск. Когато несигурността отшуми, инвеститорите, които са успели да разграничат между онези проблемни пазари, които имат капацитет да се самоизцелят, и онези, които не могат, може да бъдат наградени с неочаквани печалби“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още