IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на китайския пазар на имоти може да удари световната търговия

Пряко зависими са търговията с обзавеждане, електроника и други потребителски стоки, както и производителите и търговците на строителни материали

10:50 | 16.11.11 г.
<p>
	Строителен работник наблюдава изграждането на нов жилищен комплекс в Шанхай. Снимка: Ройтерс</p>

Строителен работник наблюдава изграждането на нов жилищен комплекс в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Миналия месец рейтинговата агенция Standard & Poor' прогнозира, че цените на имотите в Китай ще се понижат с 10% в национален мащаб през следващата година.

Яо Уей пък смята, че цените могат да паднат с цели 15%, а низходящата  тенденция може да продължи и по-дълго от тази от края на 2008 г. и началото на 2009 г., "защото този път няма да имаме стимул от 4 трлн. юана".

Пакетът от стимули на Пекин в отговор на световната финансова криза, равняващ се на 635 млрд. долара, бе придружен от механизми за отпушване на кредитирането, което допринесе за ръста на цените на имотите през 2009 и 2010 г. В крайна сметка властите в Китай бяха принудени да ограничат кредитирането, след като тази политика доведе до скок на инфлацията.

Джан Джъуей, също като Яо, смята, че ако спадът на пазара на имоти се затвърди през следващите няколко месеца, той ще повлияе върху световната икономика, тъй като строителният сектор в Китай ще бъде ударен, което ще се усети и навън.

И понеже имотите са свързани с много други индустрии, сектори като потребителските стоки, обзавеждането и електрониката също могат да пострадат, предупреждава Яо. "Когато хората купуват имоти, те определено купуват и по нещо ново", допълни икономистът.

Все пак анализаторите са на мнение, че бързото развитие на урбанизацията и модернизацията в Китай ще омекоти удара по сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още