IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как демографските проблеми ще засегнат пазара на офис площи в Европа

Според резултатите от проучване на Colliers International в следващите 20 години търсенето в сегмента ще намалее с 10%

10:33 | 16.11.11 г. 1
Как демографските проблеми ще засегнат пазара на офис площи в Европа

Влошената демографска картина в Европа и намаляващата работна сила ще засегне пазара на бизнес имоти на Стария континент. Резултатите от проучване на Colliers International показват, че търсенето на офис и индустриални площи в следващите 20 години ще намалее с 10%. С още толкова ще се свие търсенето в сегмента в периода 2030-2050 г., пише Property Magazine.

Т. нар. „бейби бумъри“ (родените през 50-те и 60-те години на миналия век) доминират на пазара на труда в момента. Те съставляват около 45% от работната сила в Европа. Търсенето от тяхна страна има най-голямо влияние при планирането на офис проектите.

До 2030 г. обаче работещите бейби бумъри ще намалеят наполовина. Това ще доведе и до генерална промяна в методите на работа и мотивацията заради настъпването на следващите поколения на пазара на труда, смятат от консултантската компания.

„Търсенето от страна на инвеститорите ще се промени с оглед промяната на поколенията при работната сила. Затова за собствениците и строителите е важно да създадат пространства, които да са достатъчно гъвкави и да отговорят на новостите“, коментира Гай Дотил, управляващ директор „Корпоративни решения“ за Европа и Близкия Изток в компанията.

Експертите посочват, че офис сградите традиционно имат 20-годишен цикъл на живот. В тази връзка и инвеститорите, и банките, които кредитират строителни проекти, трябва да са сигурни, че сградите ще отговорят успешно на бъдещите изисквания на клиентите. Евентуален провал би означавал увеличаване на нивото на незаетост, падане на наемните нива, намаляване на доходността и постепенно отпадане на сградата от пазара, пише още в доклада.

Консултантите посочват, че докато това е общовалидната за Европа тенденция, локалното въздействие на заетостта върху пазара на недвижими имоти ще бъде много различно за отделните региони.

На пръв поглед изглежда, че от негативната демографска тенденция най-засегнати ще бъдат Източна, Западна и Южна Европа, докато на север пазарите ще продължат да растат. Ако обаче се вземат предвид прогнозите за миграцията на населението и икономическите възможности, в Източна Европа също може да се очаква увеличение на работните места заради аутсорсинга, от което ще се облагодетелства и имотният пазар, заключават експертите.

„Според нашата прогноза до 2012 г. работната сила на компаниите, които аутсорсват дейности, ще се увеличи до 500 млн. души“, коментира Деймиън Харингтън от компанията. „На тези хора съответстват 5,5-6 млн. кв. м офис площи“, допълва Харингтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Е, точно офис площите са директно зависими от раждаемоста.......Може би детските градини, ясли и училища попадат в категорията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още