IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългогодишни наематели на жилища във Венецуела ще ги купуват с голяма отстъпка

Държавата ще кредитира наемателите, които ползват имоти от поне 20 години, според най-новата нормативна уредба в страната

16:14 | 15.11.11 г.
<p>
	Президентът на Венецуела Уго Чавес. Снимка: Ройтерс</p>

Президентът на Венецуела Уго Чавес. Снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Уго Чавес задължи със закон собствениците на имоти да ги продават с регламентирана отстъпка на наемателите, които ги ползват от поне 20 години, пише The Wall Street Journal.

Чавес коментира, че с този закон се отваря жилищният пазар в страната към бедните, както и се разширяват правата на наемателите. Анализатори обаче виждат в новата нормативна база политическа маневра на президента на Венецуела, който често е обвиняван в липса на инициативи, коментира изданието.

Според новия закон държавата ще създаде специален фонд, със средствата от който ще се кредитират лоялни наематели, които имат желание да закупят обитаваното от тях жилище.

На собствениците им се забранява да изискват каквито и да било първоначални вноски или депозити. Освен това, всички собственици, които отдават имоти под наем, ще са длъжни да ги регистрират без изключение. Ако нарушат закона, те са заплашени от солени глоби и отнемане на собствеността им в полза на държавата.

Има собственици на имоти в градовете, които притежават по 15-20 сгради и експлоатират наемателите си“, коментира Уго Чавес по време на церемонията, на която подписа новия закон. „В много от случаите тези собственици дори не живеят в страната, никой не ги е виждал, никой не ги познава“, коментира още той.

Въпросът за жилищата във Венецуела ще бъде основен за следващите президентски избори. В тази връзка основната жилищна асоциация в страната заявява, че Чавес се възползва от този закон, за да отвлече вниманието от неуспехите на неговото правителство в жилищната политика.

„С този закон властта напълно компрометира правото на частна собственост“, коментира Ахилес Мартини, президент на неправителствената организация. „Правителството си е поставило определени цели в строителството, но те няма как да успеят да ги постигнат. С този закон също няма да могат да покрият жилищния дефицит“, допълва Мартини.

През февруари Уго Чавес обеща, че правителството на Венецуела ще построи 2 млн. жилища за бедните през следващите седем години, като част от програмата "Grand Housing Mission Venezuela". За 2011 г. управляващите в страната трябва да са готови със строителството на 153 хил. жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още