IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София втора по спад на наемите на площи по големите търговски улици

Наемните нива и по търговските улици, и в големите молове в Европа се стабилизират, показват резултатите от проучване на Colliers International

14:23 | 15.11.11 г. 1
София втора по спад на наемите на площи по големите търговски улици

София е втора в Европа по спад на наемите на площи на големите търговски улици, показват резултатите от проучване на Colliers International, цитиран от електронното издание PropertyEU.

От началото на годината до края на третото тримесечие наемните нива в София са паднали с 15%. Българската столица е изпреварена единствено от Атина, където цените на наемите на търговските площи на главните улици са се понижили със 17%, допълват експертите.

Като цяло за Европа обаче наемните нива на първокласни търговски площи на главните търговски улици се стабилизират към края на третото тримесечие на годината, пише в доклада.

На около дузина от проучените от компанията пазари цените на наемите са отбелязали повишения. Най-големи са покачванията на цените в Осло и Рига – съответно 7% и 10% от началото на годината до края на третото тримесечие, посочват от консултантската компания.

Наемите на площите в търговските центрове на основните европейски градове също се стабилизират, посочва консултантската компания. Регистрирано е и засилено търсене от страна на търговците на дребно, които търсят по-добри и по-изгодни площи.

Най-сериозно от началото на годината до края на третото тримесечие са се увеличили наемите на площите в търговските центрове в Лийдс и Милано – съответно 8% и 11%, показват резултатите от проучването.

Доходността на площите по главните търговски улици отбелязва незначителен спад. Инвеститорите продължават да избягват риска и основната им грижа е опазването на капитала, заключават експертите.

Подобна тенденция е отчетена и при доходността от площите в търговските центрове.

„Първокласните търговски площи продължават да привличат сериозен инвеститорски интерес“, коментира Иън Елиът, директор на подразделението „Търговски площи“ на Colliers.

По думите му на пазара в момента доминират големите търговски центрове. Именно те  привличат инвеститори с повече кеш, които търсят големи и по-нискорискови вложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
А как ли е в моловете? Ще ви кажа - там цените не са мръднали, търговците се бият да наемат площи там, а кризата удря единствено улиците, не моловете. Дали има наивници да вярват на това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още