IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на Barclays с мащабна загуба от инвестиция в имоти по Черноморието

Стойността на инвестициите на фонда днес е едва 8% от първоначално инвестирания капитал

15:07 | 14.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: David Jones. <em>Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Снимка: David Jones. Лиценз: Creative Commons

Инвестиционен фонд, управляван от британската инвестиционна компания Barclays Wealth, е отчел мащабни загуби от инвестициите си в имоти у нас.

Информацията е на британския ежедневник Guardian, цитиращ Barclays Wealth, която е поела управлението на изпадналия в затруднение фонд R2R Bulgaria Property Fund. Според нея един от подфондовете на R2R, специализиран в инвестиции в имоти по Черноморието, е загубил голяма част от стойността на своите инвестиции в проект в областта Аркутино.

В момента остатъчната стойност на инвестициите се равнява на 8% от първоначално инвестираните средства, пише Едмънд Търбът, редактор в изданието, инвестирал лични средстава във фонда.

Според него от Barclays са казали, че процесът по разпродажба е скъп и сложен, най-вероятно той няма да получи и нищо от сумата от 21 хил. паунда, които е вложил през 2005 г.

До 49% ценови ръст в България

Според него проблемът се крие във факта, че фондът не е регистриран към британската Агенция за финансови услуги (FSA), която регулира стриктно всички инвестиционни схеми и не допуска високорискови фондове като R2R, който е учреден на о. Джързи и се ползва с по-свободен режим на дейност.

През 2005 г. Търбът решил, че неговите 20 г. във финансовата сфера му дават достатъчно основание да се нарече „опитен инвеститор“ и му позволяват да вземе решение да вложи част от средствата от продажбата на своя апартамент във Великобритания в схема, „която изглеждаше като възможността на живота ми“.

 

Цените на имотите в България се бяха повишили с 22% през предходната година, а ръстът в някои горещи точки беше 49%. Предстоящото членство на страната в ЕС също обещаваше добри перспективи, спомня си той.

Директорът на управляващата фонда компания Джонти Кросик също изглеждаше убедителен професионалист. Въпреки че по време на презентацията той обърна доста внимание на рисковете, съпътстващи тази инвестиция, имаше редица инвеститори, които бяха постигнали главозамайващи резултати с фонда, и сега искаха да вложат още средства в него, добавя Търбът.

Горчива равносметка

Шест години по-късно вече не се чувствам толкова опитен, коментира той. Проблемите с фонда започнаха още след неговото създаване, породени от редица проблеми с управляващата компания. През следващите години фондът имаше значителни вътрешни пререкания, както и такива с регулаторните органи в Джърси, последвани от значителни управленски промени.

Самият директор на фонда Кросик обяснява, че въпреки високорисковия профил на фонда, преди кредитната криза е нямало причина да се предполага, че той ще има проблеми с привличането на средства, „тъй като не беше невероятно да очакваме, че ще получим кредитиране“.

Специалисти обясняват, че при фондовете, регулирани от FSA, има много по-малко място за вътрешно неразбирателство, конфликт на интереси и непрозрачни практики, тъй като редът, по който те се управляват и развиват дейност, е изрично регламентиран.

 

С малко по-добра преценка, вероятно можех да обърна внимание и на още една опасност, казва в равносметка Търбът.

Тъй като нерегулираните фондове започват дейност с относителна непрозрачност, обикновено те привличат интереса на по-голям кръг от инвеститори, едва когато са изградили известен опит и имат възможност да добият публичност.

Това може да означава, че отделните инвеститори се струпват точно в неподходящия момент, подобно на практиката да купуват акции по време на върха на бичи пазар, казва той.

Изданието цитира Крис Коул, партньор в консултантската компания Towry. Според него в ретроспекция редица инвеститори може да са генерирали добра възвръщаемост от подобен фонд. Въпреки това маркетигновият пик идва едва тогава, когато „умните инвеститори“ са направили пари и са излезли.

„Ако някой все пак реши да инвестира, трябва да се убеди, че това е малка част от общото им състояние, нещо, с което да се забавлява, но и такова, което няма да застраши тяхното бъдеще“, съветва Коул.

Barclays Wealth е компания за инвестиционно управление, част от Barclays Group. Към края на юни 2011 г. тя има офиси в 20 страни и управлява активи на обща стойност 169,5 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
svetlush
преди 12 години
хехххх....."невероятно огромна" сума е вложил Търбът, щом цяла статия се посвещава на оплакването му. Само арменския поп може да му помогне. Моля Ви, не пишете повече такива статии, развалят реномето на Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
SoKoLoV
преди 12 години
значи на 90% от хората инвестиращи са "опитни".Ха малко сентенции ..... за такива хора от такива хора.Това е. *** логика и още по *** смисъл в нея.Главните сетива не само парите Марк, а камо ли различните усещания.Ужас ...Няма смисъл от такава логика.Това значи краят на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Какво не ти е ясно в тези 21 хил. паунда? Това са парите само на един инвеститор, а не на целия фонд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
veskok
преди 12 години
"...от сумата от 21 хил. паунда, които е вложил през 2005 г..." ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Лошото(донякъде) е, че такива инвеститори изкривиха пазара на имоти в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Appraiser
преди 12 години
За такива "опитни" британски инвеститори имам една сентенция от Марк Твен /приблизително/- The problem with the common sense is that it is not so common.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още