IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на финансиране и несигурността спъват строежа на хотели по света

Сроковете за строителството на хотелски сгради непрекъснато се удължават, а много от проектите се връщат на етап "ранно планиране", за да се преоцени целесъобразността им

13:02 | 14.11.11 г.
Липсата на финансиране и несигурността спъват строежа на хотели по света

Липсата на финансиране и продължаващата икономическа несигурност остават най-сериозните спънки за строителството на хотели в глобален план, пише Property Magazine.

Реализирането на проектите и преминаването към фазата на строителство е изключително бавно, тъй като строителите изчакват по-сигурна икономическа, кредитна и оперативна среда. Единствено франчайз компании, както и собственици и инвеститори в хотели, които дълго са отлагали, се решават на ремонти, след като реорганизацията на дейността им е успяла да им спести известни средства, посочва изданието.

Новите проекти на хотели, навлезли в строителна фаза, бележат леко увеличение през второто тримесечие на 2011 г., но продължават да са на исторически минимум. В строеж в момента са 408 проекта с 51 599 стаи. Планираните стартове през следващите 12 месеца също са по-малко - 844 проекта с 94 755 стаи при обичаен брой на стаите над 100 000.

Поради сложната икономическа обстановка в момента планираните стартове се очаква да намаляват, тъй като строителите изчакват идеалната среда да започнат проектите си. Прави се и постоянна преоценка на целесъобразността на проектите. Някои от тях се връщат дори на етап „ранно планиране“. В момента на този етап са 1 609 проекта с 201 576 стаи, или 56% от всички очаквани проекти и 58% от всички стаи.

Тъй като сроковете за стартиране на проекти непрекъснато се удължават, в низходяща посока е ревизирана и прогнозана за откриванията на нови хотели за следващите три години. Според изданието през 2011 г. ще бъдат открити 375 нови хотела с 39 636 стаи за гости, а през 2012 г. ще отворят врати 339 хотела с 38 287 стаи. За 2013 г. се очакват 370 хотела с 38 248 стаи.

Сред значимите строителни инициативи за периода са два корпоративни проекта на InterContinental Hotels Group. Първият е глобална реновация и репозициониране на имотите с марката Crowne Plaza, като дейностите ще обхванат 397 хотела в 60 държави.

В опит да засили позициите си на по-високите сегменти от пазара компанията създаде нова марка и подобри дизайна и пакетите за обзавеждане на обектите си, както и за подобряване на услугите. Групата иска от собствениците да планират програми за репозициониране на хотелите до 2015 г. Компанията съобщи също, че възнамерява да въведе нова марка от среден клас, която да се позиционира между Holiday Inn и Holiday Inn Express. Подробности по бранда се очакват в началото на 2012 г.

Marriott International пък подписа франчайзингово споразумение с Granite Broadway Development Group за изграждането на 68-етажна кула в Ню Йорк. В кулата ще има 378 стаи на Courtyard, Marriot и 361 стаи на Residence Inn. Когато бъде завършена в края на 2013 г., тя ще е най-голямата самостоятелна хотелска сграда без жилищни и офис площи в града.

Hyatt Hotels Corporation съобщи, че ще ребрандира 38-те си хотела Hyatt Summerfield Suites, както и 16-те хотела Sierra, които неотдавна придоби от LodgeWorks LP, като ги приобщи към марката Hyatt House. Новото име ще бъде въведено в началото на 2012 г, като през годината ще бъдат извършени ремонти и подобрения на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още