IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо гениите на Wall Street не могат да решат ипотечната криза?

Само американското правителство има достатъчно дълбоки джобове да покрие загубите от рисковите инвестиции в ценни книжа, обезпечени с ипотеки, затова статуквото е толкова желано от пазарните играчи

13:49 | 10.11.11 г. 8
Защо гениите на Wall Street не могат да решат ипотечната криза?

Идеи за нови ипотечни инструменти

Първата идея е за създаването на ипотека, лихвеният процент по която да намалява с времето. Първо, при такава ипотека по-високата лихва в началото ще компенсира кредитора за по-високия риск във времето, в което кредитополучателят разполага с по-малък собствен капитал. С течение на времето кредитополучателят ще плаща и по-ниски вноски, като така ще има по-малко стимули да рефинансира ипотеката. Заедно с това обаче намалява риска и за кредитора.

Друго предложение е кредитополучателят да не прави първоначална вноска или да плати толкова, колкото прецени или има възможност. Кредиторът пък може да финансира кредитополучателя с допълнителни да речем 20% над нормалния размер на ипотеката. Това допълнително финансиране дава допълнителна финансова сигурност на кредитополучателя, ако той има нужда от такава. Така кредиторите ще поемат по-нисък риск, защото загубите от неизпълнението на заема ще са още по-големи.

Третото предложение е за ипотеки с плаваща лихва. Ако тези заеми бъдат добре структурирани, те ще станат достатъчно привлекателни и за кредитополучателите, още повече, че се представят по-добре в условията на спукан балон. Идеята да се отпускат толкова средства, колкото кредитополучателят може да си позволи да изплаща без значение от растежа на лихвата.

Ясно е, че финансовите иновации в жилищния сектор са възможни за реализация. Така и инвеститорите ще започнат отново да поемат риска от ипотечното финансиране. Докато обаче правителството поема този риск вместо тях, статуквото няма да се промени. Затова именно управляващите са тези, които трябва да подтикнат и дори принудят финансовата индустрия да пристъпи към въвеждането на нови финансови иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Нещо подобно си помислих вчера, когато, изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, ми излезе надпис в тъмно вишнев цвят, че, поради нарушаване правилата на форума, ми се било забранявало да пускам коментари. И това, зебележете, без да съм нанесъл някому обида, без да съм /опазил Господ!/ пускал невярна или подвеждаща информация и, даже, без да съм кой знае колко остро критикувал някого, когото и да било... Имам чувството, че определени хора стават, от време на време, с определена своя част нагоре и, в такива / "в ОНЕЗИ!"/ дни ;-) , когато всеки им е крив, трият и мажат наред, сякаш за тях не съществуват чл.39, чл.40 и чл.41 от Конституцията на Републик България http://***.parliament.bg/bg/const и, сякаш им е бащиния. Каквото споделям тук, е за добро, а, излизам престъпник, сякаш.СРАМОТА. Такава "свобода на словото" пет пари не струва.ЧУВАТЕ ли, *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
The Senator
преди 12 години
За факирите от Уолстрийт не знам, но, нека споделя:- Тук, на сайта, се вихри необуздана цензора и не се допускат елементарни коментари, разминаващи се с възгледите на ***.Сякаш сме девическо училище за умствено непълноценни и току някой се втурва да ни го припомня.***, а, ***! Какво става, за бога ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Няма толкова глупава статия, не мога да повярвам колко глупости са събрани в нея. Ами много ясно, че финансовите "гении" от Wall Street няма да измислят нищо друго след като в момента всичко е идеално за тях те прибират печалбите, а загубите се плащат от държавата или по-точно от населението, е какво повече да измислят??? Докато държат цялата власт в държавата нищо няма да се промени, но посоката в която се движат скоро може да доведе до революция в САЩ, а това е доста трудно в полицейска държава като САЩ, но не е невъзможно ако се стигне до хиперинфлация и основното оръжие на измамниците долара се окаже нищо повече от хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Бе вие на далаверите модерни финансови решения ли им викате?От години ви разправям че света се управлява от закони а не от модерни финансови решения.Тези закони нямат навика да се съобразяват с никого дори и с провъзгласилите за най силни на света.Тях с армия не можеш да ги промениш нито с бой.Те си действат и им дреме на швепса че някои не ги харесва.Та ако незнаете има закон за запазване на енергията.А във финансите той гласи че не може да харчиш повече отколкото си изкарал.Нарушаването на този закон доведе до днешното дередже.А има и по лошо.Да не се окаже че до 5-6 години богат ще е този който има какво да яде.Колкото повече се инатят толкова по дебела сопа ще получат по мутрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
jоhny
преди 12 години
Да решат???Та те я създадоха!http://tinyurl.com/8yuktlj
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
greenman
преди 12 години
Много просто - от АЛЧНОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още