IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо гениите на Wall Street не могат да решат ипотечната криза?

Само американското правителство има достатъчно дълбоки джобове да покрие загубите от рисковите инвестиции в ценни книжа, обезпечени с ипотеки, затова статуквото е толкова желано от пазарните играчи

13:49 | 10.11.11 г. 8
Защо гениите на Wall Street не могат да решат ипотечната криза?

Твърде трудна ли е промяната?

Може би не е толкова странно, че финансовите иновации се провалиха в момента,  в който стана въпрос за жилищното финансиране. Ако попитате Wall Street как правителството да излезе от ипотечния пазар, финансистите вдигат ръце и твърдят, че това е невъзможно.

Банкери, трейдъри и инвеститори дружно настояват, че пазарът не може да функционира без държавни гаранции. Без правителството авансовите плащания по ипотеките биха се покачили до 30% от стойността на жилищата, изчисляват някои анализатори в подкрепа на твърдението. Други смятат, че ще изчезнат така предпочитаните 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва.

Защо Wall Street не може да въведе иновация за този проблем? Защото инвеститорите нямат желание да правят нововъведения, за да излязат от ситуацията и като цяло – не се нуждаят от такива. В момента правителството стои зад около 90% от гарантираните с ипотеки книжа, което е добре дошло за пазарните играчи. Те няма нужда да посрещат каквито и да било рискове.

Очевидно е обаче, че системата не работи. Тази седмица ипотечната компания Fannie Mae обяви, че ще се нуждае от още близо 8 млрд. долара помощ, която ще „отпуснат“ американските данъкоплатци. „Събратът“ й Freddie Mac пък получи над 150 млрд. долара, след като ипотечният балон се спука.

Докато американското правителство услужливо стои зад целия ипотечен пазар, ще го има и хазартният глад за рискови кредити. Единственият начин за сигурен контрол на риска е някой директно да изгуби пари от лошите кредити. Когато се надуваше балона, инвеститорите бяха „приспани“, че поемат нисък риск заради първокласните рейтинги на ценните книжа, гарантирани с ипотеки. Само правителството обаче има достатъчно дълбоки джобове, за да ги предпази реално.

Финансовите иновации – какви решения могат да предложат?

Със сигурност обаче финансовите иновации могат да предложат ново решение, ако правителството откаже да поеме този риск. Пазарът няма просто да свие рамене и да спре да предлага ипотеки. Винаги ще го има желанието за собственост и единствено кредитите могат да подсигурят на хората собствени жилища. И винаги ще има пазарни играчи, които искат да спечелят малко повече дори и от по-рискова инвестиция, вместо да се обърнат към правителствените книжа.

Има няколко начина, по които да се реформира финансирането на жилищния сектор. Повечето от тях ще адресират проблемите, които изплуваха наскоро, около пукането на балона.

Ипотечният пазар е сложен. Отмина времето, когато банките искаха да кредитират хората, които търсят заеми. Финансовите институции вече не съобразяват ресурса си за ипотечно кредитиране с размера на привлечените депозити. Повечето от средствата за ипотеките се осигуряват чрез вторичните пазари. Понякога банките продават ипотеките само на един инвеститор или пък на няколко, на друга банка, на правителството.

Вторичният пазар обаче вече е почти изцяло контролиран от правителството. Откакто пазарът буквално замръзна през 2007 г., частните инвеститори така и не проявяват интерес към ценни книжа, обезпечени с ипотеки, без гаранции от властта. Това обаче може да се промени, ако управляващите в САЩ предприемат някои реформи.

Първо – да започне подаването на по-качествена информация на инвеститорите, така че те правилно да оценяват риска. Може да бъде създаден нов механизъм, чрез който пазарните играчи да имат бърз и лесен достъп до нужната им информация. Второ – ценните книжа, обезпечени с ипотеки, могат да бъдат по-стандартизирани. Трето – добре би било САЩ да улесни емитирането на т. нар. „покрити облигации“.

Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Нещо подобно си помислих вчера, когато, изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, ми излезе надпис в тъмно вишнев цвят, че, поради нарушаване правилата на форума, ми се било забранявало да пускам коментари. И това, зебележете, без да съм нанесъл някому обида, без да съм /опазил Господ!/ пускал невярна или подвеждаща информация и, даже, без да съм кой знае колко остро критикувал някого, когото и да било... Имам чувството, че определени хора стават, от време на време, с определена своя част нагоре и, в такива / "в ОНЕЗИ!"/ дни ;-) , когато всеки им е крив, трият и мажат наред, сякаш за тях не съществуват чл.39, чл.40 и чл.41 от Конституцията на Републик България http://***.parliament.bg/bg/const и, сякаш им е бащиния. Каквото споделям тук, е за добро, а, излизам престъпник, сякаш.СРАМОТА. Такава "свобода на словото" пет пари не струва.ЧУВАТЕ ли, *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
The Senator
преди 12 години
За факирите от Уолстрийт не знам, но, нека споделя:- Тук, на сайта, се вихри необуздана цензора и не се допускат елементарни коментари, разминаващи се с възгледите на ***.Сякаш сме девическо училище за умствено непълноценни и току някой се втурва да ни го припомня.***, а, ***! Какво става, за бога ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Няма толкова глупава статия, не мога да повярвам колко глупости са събрани в нея. Ами много ясно, че финансовите "гении" от Wall Street няма да измислят нищо друго след като в момента всичко е идеално за тях те прибират печалбите, а загубите се плащат от държавата или по-точно от населението, е какво повече да измислят??? Докато държат цялата власт в държавата нищо няма да се промени, но посоката в която се движат скоро може да доведе до революция в САЩ, а това е доста трудно в полицейска държава като САЩ, но не е невъзможно ако се стигне до хиперинфлация и основното оръжие на измамниците долара се окаже нищо повече от хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Бе вие на далаверите модерни финансови решения ли им викате?От години ви разправям че света се управлява от закони а не от модерни финансови решения.Тези закони нямат навика да се съобразяват с никого дори и с провъзгласилите за най силни на света.Тях с армия не можеш да ги промениш нито с бой.Те си действат и им дреме на швепса че някои не ги харесва.Та ако незнаете има закон за запазване на енергията.А във финансите той гласи че не може да харчиш повече отколкото си изкарал.Нарушаването на този закон доведе до днешното дередже.А има и по лошо.Да не се окаже че до 5-6 години богат ще е този който има какво да яде.Колкото повече се инатят толкова по дебела сопа ще получат по мутрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
jоhny
преди 12 години
Да решат???Та те я създадоха!http://tinyurl.com/8yuktlj
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
greenman
преди 12 години
Много просто - от АЛЧНОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още