IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар във Великобритания догодина – като този през 2011 г.

В Лондон купувачи ще има, в останалата част на страната може да се очаква поевтиняване на имотите

13:24 | 07.11.11 г.
Имотният пазар във Великобритания догодина – като този през 2011 г.

Двупласовият пазар на имоти във Великобритания, където цените и наемите вървят стремглаво нагоре в централната част на Лондон, но се понижават в други райони на страната, вероятно ще запази състоянието си през 2012 г., според прогнози на компанията Hamptons International, цитирани от онлайн изданието Property Wire.

Експертите очакват цените при продажбите във Великобритания като цяло да паднат с 2% и да останат почти без промяна в южна Англия.

В същото време Лондон ще продължи да привлича купувачи и инвеститори, като цените на топ имотите се очаква да се покачат с 4% през следващите 12 месеца.

Основавайки разсъжденията си на няколко основни предположения, Hamptons International прогнозира, че пазарът на имоти догодина ще бъде засегнат от валутните курсове, които ще работят в полза на международното търсене в централната част на Лондон. Лихвите са друг фактор, който би могъл да подкрепи пазара, тъй като малцина очакват Английската централна банка да повиши базовата лихва.

"На фона на продължаващата икономическа несигурност очакваме пазарът на имоти през 2012 г. да бъде една по-консервативна версия на 2011 г.", посочва Марк Голдбърг, който оглавява отдела за продажби в Hamptons International.

"Очакваме маргинално покачване на нивата на сделките в хода на  2012 г., с много по-слаба диверсификация при движението на цените; очакваме и спад на активността в южната част на Великобритания и в страната като цяло, така че според нас понякога стремглавите скокове на цените в централен Лондон ще се успокоят", допълва той.

Пазарът на наеми е силен от началото на 2011 г. и се очаква да отбележи леко подобрение през 2012 г. - 2% ръст в южната част на Великобритания. Търсенето също ще остане силно на традиционния пазар, като се очаква леко успокояване на пазара при луксозните имоти поради икономическата несигурност.

Според Hamptons високите наеми в централен Лондон ще продължат да отблъскват търсенето, тъй като наемателите не могат или пък не искат да влизат в такива големи разходи. Това ще подкрепи пазара на наеми в други части на Лондон като Айлингтън, Илинг, Клафъм, Уимбълдън, Ричмънд, Ишър и Гилдфорд.

"Очакваме бума на пазара на наеми да продължи в центъра и широкия център на Лондон благодарение на продълаващия дисбаланс между предлагането и търсенето”, твърди Лесли Кеърнс, който оглавява отдела за наеми в Hamptons International.

"Наемите вероятно ще продължат да нарастват, въпреки че този ръст ще бъде по-умерен, тъй като наемателите намират все по-креативни начини да направят живота си по-достъпен. Вече сме свидетели на увеличение на броя на хората, делящи жилище, или пък на такива, които се местят в по-периферни квартали, за да намалят разходите си. И двете тенденции вероятно ще станат по-разпространени през 2012 г.," допълва тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още