IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките предприемачи в България - ниша с потенциал за пазара на имоти у нас

От края на миналата година на българския пазар на недвижими имоти се забелязва засилване на активността на гръцките купувачи, показват данни на консултантска агенция

10:00 | 04.11.11 г.
Гръцките предприемачи в България - ниша с потенциал за пазара на имоти у нас

Към края на октомври финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че близо 2 000 гръцки компании са прехвърлили дейността си в България, а много гръцки граждани са започнали да влагат парите си в български банки. По думите на Дянков притокът на капитали от Гърция е близо 1 милиард евро.

„Повечето от компаниите, регистрирани в България през тази година, идват, за да се възползват от по-ниските данъци или просто за да купят по-евтини имоти и коли“, каза преди време пред Bloomberg Панагиотис Коуцикос, председател на базираната в Атина Гръцко-българска търговска камара.

По-атрактивните данъци, евтината работна ръка и занижените производствени разходи накара много гръцки бизнесмени, особено от северната част на страната, буквално да избягат от бюджетните реформи на премиера Георгиос Папандреу и да установят бизнеса си у нас. Какво обаче следва за българския пазар на имоти от тези действия на гръцките предприемачи?

Дали заради някакъв еднократен порив, или с цел инвестиция, още от края на миналата година на българския пазар на недвижими имоти се забелязва засилване на активността на гръцките купувачи, каза за Investor.bg Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес Недвижими имоти.

Основните райони, които предизвикват гръцкия интерес, са Разлог, Благоевград и Сандански – все в близост до българо-гръцката граница, показват данните на агенцията.

Купувачите са активни в два сегмента – от една страна жилищни имоти, а от друга – бизнес имоти, в резултат на преместването на редица гръцки предприятия в България.

Част от гръцките купувачи търсят и малки ваканционни апартаменти. Това са най-често младежи или пенсионери, дошли в България с цел отдих, посочи още Богданов.

Основните гръцки купувачи на имоти в България са пенсионерите. Те търсят апартаменти до 500 евро за кв. м, предимно в нови сгради с разрешение за ползване, коментира Богданов.

Любопитен факт е, че интерес към закупуване на жилище в България проявяват студенти от южната ни съседка. Първенци по реализирани продажби на жилища на гръцки студенти са Благоевград и Пловдив, коментира още Калоян Богданов.

Интересът към закупуване на имоти от страна на гръцките купувачи в ски курорта Банско е по-слаб в сравнение с минали години, посочва още Калоян Богданов. Там интересът на гърците е насочен предимно към наемане на помещения за дребен и среден бизнес.

Гръцкият гражданин е взискателен купувач. Затова и много гърци предпочитат първоначално да наемат жилище. Наемателите са предимно дребни и средни  предприемачи, които освен жилище се интересуват от наемане и на търговски и промишлени помещения.

Теодора Димитрова, изпълнителен директор на Ера България, отбеляза, че засега компанията не отчита по-засилен интерес на гръцки купувачи към българския пазар на имоти. По думите на Димитрова установяването на бизнеса тук е рисков процес и едва ли по-дребните гръцки предприемачи биха се хвърлили директно в имотна сделка.

Гръцките предприемачи, които се прехвърлят в България, обаче са пазарна ниша с потенциал, заключи Теодора Димитрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още