IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как забавянето на икономиката се усеща на глобалните пазари на бизнес имоти

През третото тримесечие във все повече страни се наблюдава охлаждане на интереса към инвестиции и намалява стартирането на нови строителни проекти, се казва в долкад на RICS

12:07 | 04.11.11 г.
Как забавянето на икономиката се усеща на глобалните пазари на бизнес имоти

Япония

Резултатите от изследването показват подобрение на настроенията на пазара на бизнес имоти в Япония през третото  тримесечие след няколко слаби тримесечия. Участниците в проучването на института отчитат значителни и положителни промени при всички показатели. Агентите на недвижими имоти в страната са малко по-оптимистично настроени за следващото тримесечие и имат положителни очаквания за наемите и цените на имотите за първи път от повече от три години.

Индия

По-рестриктивната финансова политика на Индия и последвалото забавяне на икономиката на страната вече като че ли оказват влияние върху дейността и настроенията в сектора на бизнес имотите. За първи път от 2009 г. търсенето сред наемателите премина на негативна територия и беше отбелязан лек спад при желанието за усвояване на площи. В същото време има отдръпване и при очакванията за инвестиционната дейност през следващото тримесечие. Въпреки това е твърде вероятно индийската икономика да продължи да бележи растеж от над 7%, което би следвало да подкрепи сектора на недвижимите имоти.

Бразилия

Според изследването очакванията за наемите и цените на имотите в Бразилия през четвъртото тримесечие остават силни, като продължение на тенденцията, започнала в края на 2009 г. Брокери в страната също продължават да са оптимисти за предстоящото инвеститорско търсене, въпреки че са малко по-слабо позитивни в сравнение с предходното тримесечие. Що се отнася до третото тримесечие на тази година, участниците в изследването продължават да отчитат положителни тенденции в търсенето сред наемателите и новостартиралите строежи, въпреки че обемът на неусвоените площи леко се покачва.

Китай

Въпреки че все още е по-стабилен от повечето пазари, Китай е загубил част от набраната скорост през това тримесечие. Темпото на увеличение на търсенето от страна на наемателите се е успокоило, а неусвоените площи отново започват да нарастват. Все пак, търсенето продължава да изпреварва нарастващото предлагане. Интересът на инвеститорите през периода остава почти без промяна, а броят на новостартиралите проекти бележи съвсем леко покачване. Прогнозите за следващото тримесечие остават силно положителни, но темпото на очаквания растеж се забавя.

Франция

Брокерите във Франция отчитат несигурност на пазара на бизнес имоти през третото тримесечие след по-стабилното представяне през второто тримесечие. Налице е рязък спад на търсенето сред наемателите, а неусвоените площи продължават да нарастват, и то с ускорено темпо. В същото време ситуацията при инвеститорското търсене рязко се променя, като от положителна минава в отрицателна територия. Участниците в изследването изглежда са относително песимистично настроени по отношение на идното тримесечие.

Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още