IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офиси в София достигат 29%

За трето поредно тримесечие в страната не е отворен нито един търговски център, но следващата вълна молове се очаква догодина, според Forton International

16:00 | 03.11.11 г.
Свободните офиси в София достигат 29%

Търговски площи

За трето поредно тримесечие в България не е отворил врати нито един търговски център, подчертават от компанията. Въпреки привидния застой, към момента в процес на изграждане са 7 търговски обекта с площ 309 400 кв. м, показват данните на Forton.

Следващата вълна от търговски центрове се очаква да се появи на пазара най-рано през третото тримесечие на следващата година. Настоящият период без нова конкуренция е добра възможност за сега съществуващите молове да подобрят търговския си микс, смятат експертите.

През третото тримесечие на 2011 г. търговските площи в страната са общо 680 000 кв.м, от които 560 000 кв. м се намират в 21 функциониращи търговски центъра, а 120 000 кв.м площ са налични в 5 ритейл парка. Страната ни все още държи 30-тата позиция в Европа по търговска площ на глава от населението със 76 кв.м на 1 000 души, сочи статистиката.

„Следващата една година е чудесна възможност за новите търговски центрове в София да се възползват от създалата се обстановка и да привлекат наематели. Извън столицата, макар и по–бавно, свободните площи се запълват. Има по-голям интерес към градовете с лимитирано досега предлагане като Бургас например”, коментира Димитър Киферов от Forton International.

По данни на компанията изтеклото тримесечие е било успешно от гледна точка на финализиране на преговори и сключване на сделки с ключови наематели в редица търговски проекти. Тази тенденция е показателна както за нарасналата активност сред водещи търговски марки в страната и техните възобновени планове за експанзия, така и за потенциала на новите мол схеми.

След чувствителните промени в наемните нива през предходните 2 години, от началото на 2011 г. те отчитат осезаемо стабилизиране. Наемите на главните търговски улици  остават непроменени. В търговските центрове за обекти с площ от 100-200 кв. м нивата за столицата са около 27 евро на кв. м, а за другите градове – между 11 и 15 евро на кв. м.

Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още