IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Отваряне” на жилищата – нов маркетингов похват за успешна продажба на имот

Директната среща между купувачи и продавачи в ден на отворените врати за жилището може да покачи цената на жилището, смятат експерти

08:18 | 04.11.11 г. 6
„Отваряне” на жилищата – нов маркетингов похват за успешна продажба на имот

Ден на отворените врати – това е един сравнително нов за българския пазар на имоти похват за среща между купувачи и продавачи и покупко-продажби на жилища. Този метод обаче може да доведе до договаряне на по-висока от офертната продажна цена на дадено жилище, стига то да е достатъчно атрактивно и с необходимите качества.

Експеримент с „отваряне” на жилища в различни градове на страната са провели през октомври брокерите на Ера България. Изпълнителният директор на компанията Теодора Димитрова обясни, че по този начин клиентите могат да се запознаят на спокойствие с жилището, а продавачите – да си изяснят нагласите на купувачите, които продължават да диктуват тенденциите и условията на пазара.

Консултантите отчитат, че половината от жилищата, участвали в кампанията им „отворени врати” през октоври, са били продадени.

Даниела Кметска, чиято дейност е съсредоточена на пазара в столичния кв. „Младост”, съобщи, че тристаен апартамент в квартала, участвал в кампанията на отворените врати, е продаден с около 5% повече от първоначалната офертна цена, тъй като е привлякъл интереса на значителен брой купувачи. Продавачът е имал възможност да избира измежду няколко предложения на купувачи, които са се конкурирали за жилището.

Интересна тененция, която са забелязали брокерите, е че интерес към жилища, в които се провежда ден на отворените врати, проявяват съседи. Теодора Димитрова обясни, че те не са активни купувачи, но имат интерес към сделка с имот в района, в който живеят, без значение дали искат да инвестират свободните си пари, или да се разширят в по-голямо жилище.

Дните на отворени врати на жилищата обикновено се провеждат в почивните дни, когато хората могат да отделят повече време за по-обстоен оглед на имота. В Европа и по света тази практика отдавна се е утвърдила като атрактивен начин за продажба на имот на добра цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
drakkar
преди 12 години
Брокерски номера! Не разбраха, че с публикуване на платени откровени идиотизми няма да увеличат броя на сделките. И някой може ли да ми обясни защо непреманно цените на имотите трябва да са високи ? Аз смятам, че напротив - достъпни и дори ниски в момента цени са от полза за всички. Разбира се, изключвам тези купили 2006-2009 с ипотечен кредит, но те сами са си виновни. Даже имат вина за надувантое на балона, защото купуваха лесно с пари, с които не разполагат и никога няма да разполагат и увеличаваха искуствено търсенето, а оттам и цените. Но сега тези същите "тарикати" ще увеличат предлагането - като им обявят на търг апартаментчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
road_runner
преди 12 години
Ами ако това е истински случай, което ме съмнява, значи купувачите са мега зле. Нямат никаква идея как се водят преговори. Много по-притиснат би трябвало да е продавача, и аз дори бих свалял цената надолу. А не да ида и да се козя с другите. Ако не иска- няма значение, ще отида на 5 -6 апартамента, все някой ще е на зор и ще продаде. Чак пък толкова изключителни имоти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Абсолютно! Това е пътя и начина! Да не говорим че, това е рецептата за всички "големи"/"оборотни"/ пазари. Това са хранителни стоки, земеделска продукция и прочие и прочие. Така ще се елиминират много посредници и на директния пазар ще има директни производители. Това ще даде достъп до наши стоки и на чужди търговци естественно, в което е и интереса на всеки българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
cokrat1
преди 12 години
Абсолютно поръчкова статия. А как може да се намалят всеее още безбожните цени на жилищата. Ето как.Прави се имотна борса по подобие на фондовата борса. Обявяват се цените на всички продажби. Обявяват се и всички предложения за продажби - цена, вид на имота, къде се намира/населено място - квартал/, етажност и т.н. Не се обявяват имената на лицата по сделките. Всичко около сделките обаче се обявява. Ролята на държавата е да осигури само така да се каже "мястото" за продажбите както е осигурила за фондовата борса в момента. Не може да се бърка в самите продажби. Те са само на принципа предлагане-купуване. Ха да видим тогава накъде ще тръгнат цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Най-интересното в този подход е как агенцията успява да остане посредник след срещата на живо между двете страни по сделката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
MarginCall
преди 12 години
Ако съм купувач никога няма да стъпя на събитие, което би повишило цената на имота, който искам да купя. Що за мазохизъм?От цялата статия лъха идеята, че покачването на цената на жилищата е добро и за двете страни, та дори и за третата, която се мандахерца между първите, с идеята да забърше някакъв процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още