IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на собствените жилища в САЩ се оттласна от 13-годишното си дъно

Очаква се обаче делът на собствениците да продължи да намалява, тъй като все повече ипотечни възбрани ще преминат в реални изземвания на имотите

11:14 | 03.11.11 г.
Делът на собствените жилища в САЩ се оттласна от 13-годишното си дъно

Делът на собствените жилища в САЩ се оттласна от най-ниското си равнище за последните 13 години, като достигна 66,3% през третото тримесечие, съобщи Бюрото за преброяване на населението в САЩ, цитирано от Bloomberg.

Дъното беше отчетено в края на второто тримесечие – 65,9%. Регистрираното повишение е първото за изминалите две години.

Бюрото регистрира и лек спад на свободните жилища за продажба до 2,4% в перода юли-септември спрямо 2,5% през второто тримесечие.

По-строгите правила за кредитиране и опасенията, че цените ще продължат да падат карат много американци да се въздържат от покупки, въпреки 28-процентният спад на цените на жилищата от 2006 г., коментира Ричърд Декейзър, заместник главен икономист на бостънската финансово-консултантска компания Parthenon Group.

Поради тази причина делът на собствениците може да продължи да пада догодина. Според Асоциацията на ипотечните банкери все повече възбрани ще преминат в реални изземвания и принудително изнасяне на собствениците. Средният период между първата закъсняла вноска и отнемането на жилището от банката е 20 месеца, допълва компанията Lender Processing Services Inc.

Делът на собствениците на жилища в САЩ достигна рекордните 69,2% през 2004 г., когато президентът Джордж Буш призова в предизборната си кампания за разширяване на достъпността на жилищните кредити.

Същевременно делът на ненаетите жилища в Щатите през третото тримесечие се е свил до 9,8% от 10,3% година по-рано, показват данни на министерството на търговията в страната, цитирани от Ройтерс. Това би могло да окуражи повече строителни фирми да стартират нови проекти, смята Джед Колко, икономист в сайта за недвижими имоти Trulia в Сан Франциско.

Вече се наблюдава активизиране на новозапочнатите строежи на сгради с пет или повече жилищни единици, като през септември броят им е със 17,9% над равнището отпреди година, сочат официалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още