IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на луксозни имоти с най-слабо представяне от 2009 г.

Въпреки това пазарният сегмент ще остане най-слабо изложен на рискове заради икономическите сътресения, смятат експерти

16:39 | 01.11.11 г.
Глобалният пазар на луксозни имоти с най-слабо представяне от 2009 г.

Първокласните имоти в най-големите градове се смятаха от инвеститорите за "сигурни убежища" през последните три години. На фона на опасенията около дълговата криза в еврозоната и геополитическата несигурност, богатите инвеститори търсят стабилността на луксозните имоти в ключови градове като Лондон, Москва и Хонконг, пише в доклад на Knight Frank, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

В момента обаче се проявяват признаци, че цените на луксозните имоти по света като цяло забавят темпото си на растеж за първи път от началото на глобалната рецесия през 2008-2009 г. Дълговата криза оказа сериозно влияние върху доверието на купувачите. В последно време възникват проблеми, свързани с достъпността на имотите дори и сред богатите купувачи, вследствие на което се заражда все по-голяма предпазливост.

Охлаждането на пазарите на първокласни имоти в азиатските градове е основната причина за тримесечния спад на индекса, посочват експертите.

Данните на консултантската компания показват, че цените на първокласните имоти са нараснали средно с 4,3% през 12-те месеца до септември 2011 г. във всички 21 града, включени в индекса на експертите. Това обаче е най-ниският годишен ръст на цените от две години насам.

Вече има сериозни разлики в движенията на цените на луксозните имоти в азиатските градове, показват още данните на компанията. Докато в Джакарта цените на луксозните имоти за указания 12-месечен период са нараснали с 15,1%, в Мумбай те са паднали със 17,9%.

Цените на луксозните имоти са нараснали в 15 от 21 града, следени от индекса, но едва в осем от тях се наблюдава ръст през последните три месеца.

Друг извод е, че Европа се представя по-добре от Азия. Цените на луксозните имоти на Стария континент са се покачили с 6,7% за 12-те месеца до септември, докато за Азия е регистриран растеж от 2%.

Според Knight Frank пазарът на първокласни имоти ще продължи да е по-слабо изложен на рискове заради сътресенията, които изживява глобалната икономика в сравнение със средностатистическия пазар на жилища. Лускозните имоти във водещите световни градове ще задържат репутацията си на сигурно убежище, но ще привличат по-малко спекулативни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още