IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доскоро неатрактивните квартали в София вече привличат интереса на купувачите

Пускането на втория лъч на метрото ще стопи разликите между "елитните" и "неелитните" квартали на столицата, смятат експерти по недвижими имоти

12:33 | 31.10.11 г. 2
Доскоро неатрактивните квартали в София вече привличат интереса на купувачите

Подценяваният доскоро стар еврейски квартал в столицата според експертите също има изключително голям  потенциал. По данни на "Адрес" интересът на купувачите към него нараства, защото е тихо и удобно място за живеене, достъпът до него е бърз и има голям брой паркоместа. Същевременно броят на реновираните сгради се увеличава, улиците и осветлението също се подновяват. Големият брой елитни училища, настъпващите вериги магазини, както и кокетните кооперации с вътрешни градини и зелени пространства също изкушават купувачите. 

„Заради близостта си до парк и до центъра на града квартал "Лозенец" години наред беше едно от най-скъпите места за покупка на жилище в София. Добрата слава му донесе и много проблеми – разбити и задръстени от автомобили улици, малко отстояние между сградите, а също недостиг на детски площадки, големи супермаркети и вътрешноквартален живот“, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов.

Тези недостатъци съпътстват и останалите стари луксозни райони на столицата, допълва той. „Разширяването на метрото на практика отне на тези райони основното им предимство – близостта до центъра. Така беше премахната ключовата разлика между „елитни” и „неелитни” квартали“, добави още Павлов.

„Сега от квартал "Илинден" до "Младост", а скоро и от "Надежда" до центъра или Борисовата градина ще се стига за 10 мин. И когато хората имат възможност да платят за апартамент в близост до спирка на метрото 30% по-ниска цена от тази за еквивалентен имот в „луксозен” квартал, те лесно избират разумното и практично решение”, заключава Павлов.

Цените на жилищата в столицата са претърпели допълнителен макар и съвсем плах спад от началото на есента. Данните на агенцията показват, че около 2-4% по-ниски са цените на жилищата през септември и октомври в сравнение с летните месеци на годината.

От районите, където са регистрирани повече сделки, най-високи са били цените в "Лозенец", "Стрелбище", "Бели брези", "Кръстова вада", "Младост". Около 790 евро на квадратен метър е цената на двустайно жилище в "Стрелбище", а в съседния му ж.к. "Бели брези" стойността на кв.м е била около 800 евро. Над 900 евро пък струва квадратът в тристайно жилище в "Младост".

В райони като "Бъкстон", "Люлин" и "Надежда" пък нивата са били най-ниски през септември и октомври, показват още данните. Между 400 и 450 евро на кв.м се движат цените в най-евтините квартали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
evalata Бате Пешо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Бе тия от Адрес нямат умора.И постоянно се потят.А зимата *** на вратата ще вземат да се разболеят.За толкова години никой не можа да обясни какво е това елитен квартал в София и да ги изброи.Всичките жилища са все топ локации и все в тихи и спокойни квартали.За толкова години не немерих шумен и мръсен квартал.Инвестор вземете ги помолете да изброят елитните квартали щото искам да си купя 4-5 апартамента.Да ойдем и яз у елито.Щото вече ми писна от крави овце и земя.Че инвестирам в луксозни имоти в престижни и елитни квартали на тихо и спокойно място.*** и тъпанарите как за толкова години не можаха да измислят нещо различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още