IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрата страна на един пазар в криза: ваканционните имоти в Европа

Едва ли ще намерите изгодни оферти в големите градове като Париж и Лондон, но такива сделки има на по-малките пазари в Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания

16:48 | 28.10.11 г.
Добрата страна на един пазар в криза: ваканционните имоти в Европа

Бунтове по улиците, масови протести на работници и държавни лидери, които кършят ръце: Европа е в хаос, пише Bloomberg. Ако обаче някога сте си мечтали да си купите малка къща в Дъблин или пък вила в Испания, сега може би е най-добрият момент. В Ирландия цените на жилищата паднаха до нивата от 2002 г., а в Испания са на равнищата от 2003 г. В същото време щатският долар леко поскъпна - с 3,2% спрямо еврото от края на август насам и така за американците е още по-евтино да купуват в Европа.

Едва ли ще намерите подобни изгодни сделки в големите градове като Париж и Лондон, където цените остават рекордно високи. Такива сделки обаче има в изобилие на по-малките пазари в Европа, особено в Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, защото те са епицентърът на финансовата криза.

Има възможности и в Източна Европа, където цените паднаха от пиковите си нива от 2007-2008 г. - от спада с 15% в Чехия до 64% в Латвия. И все пак, според експерти от бранша моментът е изгоден най-вече за инвеститорите, които купуват, без да очакват бърза печалба от препродажба, тъй като цените на жилищата на тези пазари едва ли ще се възстановят още известно време.

Едва ли има друго място като Ирландия, където кризата и потенциалът на европейските имоти са така съчетани. Поради свръхзастрояването през 90-те години на миналия век и банковата криза в момента цените на жилищата там паднаха с 42% от пиковите им нива през 2007 г., според Централната статистическа служба. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната е около една четвърт от тази във Великобритания, а средната цена на жилище е по-малко от 190 хил. евро.

"Ако търсите добра сделка, Ирландия е мястото за купуване на имот", твърди Уилям Соутроф, изпълнителен вицепрезидент в RE/MAX, отговарящ за развитието в САЩ и на международните пазари. "Пазарът е много стабилен, тъй като там няма война, нито пък политически трудности. Страната е доста сигурна от гледна точка на престъпността. Освен това има и страхотна образователна система", обяснява той.

"Все пак има причина за кризата на пазара", твърди Лиъм Бейли, който ръководи отдела за изследвания на жилищния сектор в британската консултантска компания Knight Frank. "Може би една е от тях е, че пазарът е абсолютно пренаситен с имоти и едва ли ще се възстанови скоро. За външен човек това е доста рисковано. Трябва добре да опознаете пазара и да разберете защо хората продават на загуба", допълва той.

Покупки с цел отдаване под наем

Най-добрият начин да се смекчи рискът е да се купи ваканционен имот, който може да използвате и да го отдавате под наем през частта от годината, в която не го обитавате, казва Бейли.

Проучването на имоти в наши дни е много по-лесно. Големи агенции имат собствени списъци в цяла Европа, има и сайтове, посветени на отделни държави.

За онези, които предпочитат по-слънчевото време, испанските имоти също са поевтинели драстично, особено на ваканционни места като южния регион Коста дел Сол, където цените в момента са с 31,4% под пиковите равнища от 2007 г., според жилищните оценители от Tinsa. Също като в Ирландия, свръхзастрояването и финансовата криза, както и измамите в бранша, са основните причини за спада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още