IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обречените имения на Америка

Богаташите в САЩ предпочитат да разрушат къщи за милиони и да построят собствен дом от нулата

12:37 | 28.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Замъкът на един милиардер е строителна площадка за друг, пише Forbes. Съществуващото имение няма значение - тези богаташи искат мястото, а не нечия друга къща втора ръка. Вместо да реновират, най-заможните викат багерите и строят собствените си домове от нулата.

Джон Кийн, строител на ултралуксозни къщи, струващи от 3 до 75 млн. долара в Ню Йорк, е разрушил десетки стари имения, за да изгради нови, по-големи здания на тяхно място.

Причината: "земята е ценна". Освен това, по думите му "само защото къщата е била собственост на знаменитост, не означава, че тя е страхотна". Има погрешно разбиране, че "събаряме невероятни къщи", обяснява Кийн. "Всъщност, ние разрушаваме сгради, които може би са били добри преди 50 години, но не и за днешните стандарти", допълва той.

Миналата година бригадата на Кийн е съборила дома на покойния комедиен актьор Алън Кинг, който бе продаден за 12,75 млн. долара през 2004 г. Къщата е построена през 1926 г. от автора на популярни песни Оскар Хамерстайн и е разположена в Кингс Пойнт, Ню Йорк, върху парцел от близо 10 дка с басейн, тенис корт, частен каменист плаж и невероятни гледки. Въпреки че строителят не разкрива информация за клиентите си, той твърди, че новото имение "ще бъде дом със значителни размери, който е невероятен".

Пол Джей Матеюнас, консултант по реставриране и брокер в Daniel Gale Sotheby's в Локъст Вали, Ню Йорк, е проследил разрушаването на стотици имения от ерата на Великия Гетсби. "Тъжно е; така се губи част от историята", казва той и допълва, че "много от тези структури не могат да бъдат повторени".

Години наред Стив Джобс, основателят на Apple, се бореше за правото да разруши имение с 35 стаи в испански стил в Удсайд, Калифорния, което притежаваше от 80-те години на миналия век. На негово място той искаше да построи по-малък дом за семейството си върху парцела. След като се пребори със законовите предизвикателства да спаси или да премести къщата, построена от калифорнийския архитект Джордж Уошингтън Смит през 20-те години, Джобс получи разрешение за събаряне. Хауърд Елман, адвокат на Джобс, заяви, че къщата е била съборена през февруари, но влошеното здравословно състояние на Джобс, който почина този месец, е замразило плановете. Джанет Кьолш, административен служител от Удсайд, потвърди, че все още няма заявление за разрешително за строеж върху парцела.

Освен всичко останало, има и собственици на имения, които просто променят решението си.

Преди десетина година строителят на луксозни сгради Марк Пълт от Mark Timothy Inc. беше завършил 90% от имение за 40 млн. долара на брега на океана в Делрей Бийч, Флорида. Точно тогава обаче един от собствениците – 30-годишен наследник на Coca-Cola и съпругата му - решили, че не искат да живеят там. "Той каза - спрете да обзавеждате къщата", спомня си Пълт. "Те така и не се нанесоха в нея."

След шест месеца на пазара Пълт я "купува обратно за 16 млн. долара". Първо той я отдава под наем на филмовия режисьор Майкъл Бей. Онова, което не е разрушено или взривено при снимките на филма с Уил Смит "Лоши момчета II", е унищожено от Пълт. Той продава трите парцела, върху които е бил разположен имотът, за 8 млн. долара на парцел и на мястото на мега-имението построява къщи на брега на океана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още