IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори в имоти се насочват към Бразилия

Цените в страната все още са по-ниски в сравнение с повечето зрели пазари в Европа и Латинска Америка, дори и в крайбрежните курортни райони

07:29 | 27.10.11 г.
<p>
	Рио де Жанейро. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Рио де Жанейро. Снимка: sxc.hu

За да стимулира строителството на достъпни жилища, през 2009 г. правителството стартира програма, чиято цел е да субсидира строителството на над 3 млн. жилища до 2014 г. В резултат на това международните инвеститори имат рядка възможност да участват в местни жилищни проекти, както и в строителни дейности по крайбрежните курорти, които обикновено привличат вниманието на глобалната индустрия.

"Интересът към имоти в Бразилия нараства през последните пет години", коментира Лиъм Бейли, който ръководи изследователските дейности на Knight Frank в Лондон.

Все още липсва на прозрачност на пазара, има висока инфлация и валутата е надценена, отбелязва компанията в свое изследване. Нарастващите чуждестранни инвестиции обаче, развиващият се туризъм и достъпът до финансиране би следвало да предизвикат растеж.

На първокласните места, като прословутия плаж Ипанема, цените на новите апартаменти през април са били с 30% по-високи в сравнение със същия месец на миналата година.

Бразилия все още прохожда като глобален пазар на имоти. Едва 1% от богатите инвеститори от Северна Америка се насочват към страната спрямо 17%, предпочитащи Франция, и 12% с интерес към Мексико, според Knight Frank. 

"В момента преобладават инвеститори от САЩ и Латинска Америка", казва Бейли. "Ние обаче очакваме произходът им да се диверсифицира през следващите пет години, особено като се има предвид домакинството на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпиадата през 2016 г.", допълва той.

Цените в Бразилия все още са много по-ниски в сравнение с повечето зрели пазари в Европа и Латинска Америка, дори и в крайбрежните курортни райони.

Компанията на Сам Роджърс предлага крайбрежни парцели с площ по 450 кв. м за 36 500 долара. Апартаменти в комплекса, който предстои да бъде изграден тук, струват по 188 хил. долара. На повечето места в света продажбите на зелено вече са рядкост. В този комплекс обаче през изминалата година са продадени 250 парцела и апартамента, най-вече на купувачи от Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар, казва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още