IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 13% ръст за тримесечието

Великобритания остава най-големият пазар на бизнес имоти, растежът в сектора на Острова е значително по-бавен в сравнение с Германия и Франция

11:46 | 21.10.11 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 13% ръст за тримесечието

Ръст на инвестициите в бизнес имоти в Европа отчете консултантската компания Jones Lang LaSalle въпреки финансовите сътресения през лятото.

В доклад на компанията е записано, че „продължава увеличението на насочваните към сектора капитали и на пазарите има все по-голямо предлагане“.

През третото тримесечие на годината инвестициите в бизнес имоти в Европа са били 28,8 млрд. евро, което е ръст от 13% срямо второто тримесечие и 26% на годишна база. Инвестициите в бизнес имоти в Европа от началото на годината пък са с 21% повече спрямо същия период на 2010 г., изчислява консултантът.

Подобна тенденция наскоро отчете и друг глобален консултант – CBRE.

Робърт Стейсън, който оглавява звеното за пазарни проучвания в Jones Lang LaSalle, коментира, че Великобритания продължава да бъде най-големият пазар в Европа, тъй като близо 30% от инвестиционната активност е съсредоточена на Острова. Растежът на пазара там обаче изостава в сравнение с Германия и Франция през последните две тримесечия.

През третото тримесечие британският пазар на бизнес имоти е отчел повишение от 16% спрямо второто тримесечие, но растежът на годишна база е останал без промяна. На този фон годишният ръст на пазара в Германия е 79%, във Франция – 26%, в скандинавските страни – 60%, а в Централна и Източна Европа – 181%.

Интересът към държавите с дългови проблеми продължава да бъде слаб заради високия риск. Все пак, консултантската компания отчита оживление на инвестициите в Италия през третото тримесечие. Инвестициите в Испания са били слаби през периода, но интересът към пазара на страната също се съживява.

Офисите продължават да привличат най-голям дял от инвестициите в бизнес имоти. В периода юли – септември 2011 г. 40% от инвестиционната активност е била съсредоточена в сектора. Търговските площи също привличат интереса на инвеститорите. Според данните 31% от инвестиционната активност през третото тримесечие е била насочена към сектора.

Най-сериозен интерес към инвестициите в търговски площи привличат Германия и Полша заради добрите перспективи пред потреблението в двете държави.

Въпреки оживлението обаче дълговата криза в еврозоната значително е намалила апетита за риск на инвеститорите. Това е причината да се наблюдава известен недостиг в предлагането на първокласни бизнес имоти през третото тримесечие. В тази връзка консултантската компания леко е занижила прогнозата си за обема на инвестициите през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още