IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в САЩ забавя темпото през септември

Началното жилищно строителство бележи ръст от 15%, но разрешителните за строителство са намалели с 5%

17:20 | 19.10.11 г.
Потребителската инфлация в САЩ забавя темпото през септември

Общата потребителска инфлация в САЩ се е забавила през септември до 0,3% на месечна база в сравнение с 0,4% през август, оправдавайки прогнозите, но същинската потребителска инфлация, която не отчита цените на хранителните стоки и горивата, се е забавила до едва 0,1% спрямо 0,2% през август. Това изненада приятно анализаторите, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

На годишна база обаче общата потребителска инфлация достигна 3,9% при 3,8% през април, а същинската потребителска инфлация е останала на нивото от 2% през септември.

Увеличението на цените на бензина с 2,9% след ръст от 1,9% през август е с основна заслуга за по-високата обща потребителска инфлация през септември.

Това е най-бавният ръст на същинската потребителска инфлация на месечна база за последната половин година, като цените на автомобилите са се задържали на досегашното ниво, а наемите са се увеличили умерено. То създава увереност, че инфлационният натиск остава под контрол въпреки резкия ръст в цените при продажбите на едро през септември и предполага, че американският Федерален резерв разполага с известно пространство за маневриране по отношение на по-нататъшното разхлабване на монетарната политика, ако икономическото възстановяване продължи неуверения си ход.

През миналия месец същинската потребителска инфлация е била удържана от цените на новите автомобили, останали непроменени за трети пореден месец, което изглежда отразява нормализирането на доставките след земетресението и вълните цунами в Япония през март. Цените на употребяваните автомобили и камиони са се понижили с 0,6% след няколко поредни месеца на ръст.

Разходите за жилище са нараснали с 0,1%, което е най-бавен ръст от април.

Цените на хранителните продукти са нараснали с 0,4%, като през август регистрираха ръст от 0,5%.

Същевременно от американското министерство на търговията съобщиха, че началното жилищно строителство бележи ръст от 15% до сезонно изгладените 658 000 единици на приравнена на годишна база основа, надхвърляйки прогнозите на анализаторите от 590 000 единици.

Това е и най-сериозният ръст на годишна база от 17 месеца. Той се основава главно на започналото изграждане на жилища в многофамилни сгради, регистрирало ръст от 51,3% до 230 000 единици, докато началното строителство на еднофамилни сгради нараства със скромните 1,7% до 425 000.

Издадените разрешителни за строителство обаче са намалели с 5% до 594 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още