IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът сред строителите на жилища в САЩ намалява

Членове на Националната асоциация на жилищните строители в Щатите оценяват ситуацията в сектора като "сносна"

14:30 | 19.10.11 г.
Песимизмът сред строителите на жилища в САЩ намалява

Строителите на жилища в САЩ са малко по-оптимистично настроени за изпадналия в криза пазар, но не достатъчно, за да се очаква възстановяване в скоро време, предаде AP.

По последни данни на Националната асоциация на жилищните строители индексът на бизнес доверието в жилищното строителство през октомври се е повишил до 18 пункта от 14 пункта през септември. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че той ще се покачи до 15 пункта.

Стойност на индекса под 50 сочи отрицателни настроения за жилищния пазар, припомнят от асоциацията. Индексът не е надхвърлял този праг от април 2006 г., когато беше пикът на жилищното строителство. За последните две години индексът само веднъж е бил над 20 пункта.

Според Дейвид Кроу, главен икономист на строителната организация, някои от членовете й вече променят оценката си за ситуацията от "лоша" на "сносна", но броят на тези, които са на мнение, че тя е "добра" е сравнително малък.

"Един месец на подобрение не е достатъчен, за да ни убеди, че търсенето действително се е подобрило", предупреждава на свой ред Адам Рудигър, анализатор от Wells Fargo & Co. в Сан Франциско, цитиран от Bloomberg.

Миналата година броят на хората, закупили ново жилище, падна до най-ниското си равнище от близо половин век. През тази година продажбите не са кой знае колко по-добри, посочват още от асоциацията.

Строителите се борят с множеството жилища под възбрана на пазара, които правят цените на съществуващите домове по-привлекателни. През третото тримесечие собствениците на 610 337 жилища са получили съобщения за неизпълнение на задълженията по ипотеката, търг или пък принудително изземане от страна на банките спрямо 608 235 през предходното тримесечие, сочат данни на RealtyTrac Inc.

Много от купувачите трудно получават кредити и не могат да удовлетворят по-високите изисквания за първоначална вноска. В същото време безработицата стои на равнище от 9,1%, което кара много потенциални купувачи да се отказват от плановете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още