IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Към кои пазари на недвижими имоти се насочват британските инвеститори?

Париж, Берлин и скандинавските страни предоставят добри възможности за стабилни доходи от инвестициите в имоти в дългосрочен план

13:42 | 19.10.11 г.
<p>
	Улица в Париж. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Улица в Париж. Снимка: sxc.hu

Маркус Файер-Мъдж, мениджър на TR Property Investment Trust, потвърждава, че първокласните активи със сигурност ще запазят стойността си. Той обаче предупреди за капаните на пазара на имоти в Швейцария, който поне доскоро също се смяташе за безопасен.

Файер-Мъдж отбелязва, че комбинацията от основна лихва, близка до нулата, и перспективата за висока инфлация след интервенциите на централната банка на страната вероятно ще доведе до прилив на инвеститори.

По думите на Алекс Рос ръстът на наемите в Швейцария може и да представлява добра възможност в краткосрочен план, но в по-дългосрочен има голяма опасност от „огромен балон на пазара на имоти, който ще причини сериозни проблеми на инвеститорите, които не излязат навреме“.

След банковата криза през 90-те години на миналия век скандинавските икономики преминаха през процес на намаляване на задлъжнялостта и сега са едни от най-добре представящите се в Европа. Според Алекс Рос възвращаемостта на инвестициите в Скандинавия от доходите от наем е изключително атрактивна. „В Норвегия, например, има реален растеж на брутния вътрешен продукт заради петролните добиви. В момента балансът на страната е най-добър от целия западен свят“, допълва той.

Маркус Файер-Мъдж обаче предупреждава, че за да се постигне максимална възвращаемост на инвестициите, трябва внимателно да бъдат подбрани подходящите пазари. „Пазарът в Стокхолм например расте много по-бързо, отколкото в Хелзинки, заради пренасищането на пазара във финландската столица."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още