IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН бави регулацията за „разграбването на земя“ по света

Инвеститорите продължават състезанието за сделки със земя в различни части на света, докато секторът все още не е регулиран

17:11 | 18.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ООН бави регулацията за „разграбването на земя“ по света

Нарушават правата на човека

Инвеститорите, от своя страна, се състезават да осъществяват сделки със земя, преди регулацията в сектора да се повиши. Наред с това несигурността на финансовите пазари превръща земята във все по-атрактивна инвестиция, казват от ООН.

Представители на организацията изтъкват необходимостта от мерки в посока на регулиране на инвестиционния процес, за да бъдат избегнати „страшни последици“.

От организацията Oxfam казват, че заграбването на земя често е в разрез с правата на човека, особено равнопоставеността на жените. Наред с това инвестициите често пренебрегват местното население в редица райони и застрашават екологичното равновесие.

Страните, които целят да привлекат инвестиции, в момента също се съревновават една с друга, за да предоставят на инвеститорите по-добри сделки като ниски цени, ниски данъци и по-леки ангажименти за създаване на работни места и опазване на местните хранителни системи, казват от ООН.

Страните, обект на тези сделки в Африка и Азия, ще са облагодетелствани от общи насоки, които ще повишат тяхната пазарна позиция и ще ги улеснят да искат гаранции за уязвимите местни ползватели на земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Лошо няма, просто съответните държави трябва да въведат съответния данък върху земите, да речем над определена големина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Инвестиционното "заграбване" тече с пълна сила и в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още