IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН бави регулацията за „разграбването на земя“ по света

Инвеститорите продължават състезанието за сделки със земя в различни части на света, докато секторът все още не е регулиран

17:11 | 18.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ООН бави регулацията за „разграбването на земя“ по света

ООН все още не е приела международни насоки за управление на световния поземлен фонд, с което забавя усилията за регулацията на т. нар. „заграбване на земя“, докато инвеститорите продължават да се надпреварват да изкупуват земеделска земя, пише Ройтерс.

Още от 2008 г. различни експерти целят да разработят доброволен кодекс за поведение поради опасения, че страни като Китай и държавите от Персийския залив изкупуват милиони декари земя в Африка и Азия, за да осигурят собствените си хранителни запаси, често за сметка на местното население.

От ООН посочват, че три четвърти от въпросните насоки са били договорени на среща миналата седмица, въпреки че нерешени остават правилата относно мащабните инвестиции в земеделска земя.

В началото на 2012 г. са насрочени нови срещи, като от организацията очакват финалните насоки да бъдат ратифицирани след около година.

Насоките се очаква да се превърнат в база за първите седем принципа на „отговорно земеделско инвестиране“, начертани от Световната банка и някои агенции на ООН, които обаче тепърва трябва да бъдат приети международно.

Първият от тези принципи ще бъде свързан с признаване и спазване на съществуващите поземлени права. Според други от принципите инвестициите не трябва да бъдат за сметка на сигурността в областта на храните. Също така в случай на инвестиции трябва да е налично съгласието на всички засегнати страни.

Рекорден ръст на храните през 2007 и 2008 г. доведе до вълна от сделки със земя, тъй като големите страни вносителки на хранителни продукти и международните земеделски компании целяха да повишат своите доставки и да се защият от ценовата волатилност.

В понеделник държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън призова за повишени усилия за борба с глада и достъпа до храна в някои части в Африка и като цяло по света.

Независими експерти също апелират за коректни правила в търговията и инвестициите, както и прозрачност на пазарите за суровини.

Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Лошо няма, просто съответните държави трябва да въведат съответния данък върху земите, да речем над определена големина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Инвестиционното "заграбване" тече с пълна сила и в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още