IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да използва имоти за обезпечение на нови облигации

Ново предложение може да предоставя решение за намаляване на гръцкия дълг до 50-60% от БВП спрямо очакваните 162% тази година

13:10 | 17.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Атина. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Атина. Снимка: sxc.hu

„... не е панацея...“

Гърция се опитва да продаде дялове в държавни компании, както и държавни имоти, за да се справи с приватизационната цел от 4 млрд. евро тази година. Това е едно от ключовите условия в спасителната помощ, предоставена от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

В общо изявление от миналата седмица представители от ЕС, МВФ и ЕЦБ, известни като „тройката“, казаха, че ще предложат отпускане на транш от спасителния пакет, но посочиха приватизацията и структурните реформи като най-слабите области, в които Гърция трябва да увеличи усилията си.

Гръцките медии съобщават, че според новия предложен план Гърция ще създаде 15 компании, на които ще прехвърли държавни активи, земя и сгради.

След това компаниите ще издадат дългосрочни облигации, обезпечени с въпросните активи. Последните може да бъдат купени от частни инвеститори, банки и дори и спасителния механизъм на еврозоната за увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

Стурнарас казва, че облигациите може да имат купон от под 4%, тъй като ще бъдат обезпечени с активи и ще са с матуритет от поне 15 години.

Той обаче предупреждава, че това предложение, само по себе си, не е достатъчно за решаване на проблема с гръцкия дълг.

„Ако тройката и чужденците приемат такова предложение, правителството може да набере много пари много бързо и да изплати дълга“, казва той. „Тези предложения обаче не са панацея... те трябва да бъдат комбинирани с други политики.“

Гърция може да изплати облигациите, когато настъпи техният матуритет или във всеки един момент, в който има пари, пише гръцкото издание Kathimerini.

Ако страната не може да изплати облигациите, те може да бъдат превърнати в акции на компаниите, притежаващи активите, и облигационерите ще поемат контрол над компаниите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
deBill
преди 12 години
Абе нещо не ми излизат сметките . Гърция има около 350 милиарда държавен дълг. А събират 440 милиарда а и те нямало да стигнат . Според някои трябвало два трилиона да не говорим пък други приказват за 4 трилиона. Май оакването е посевмесно и само хвърлят димки с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Бедна Гърция май има много пари , обаче им беше по изгодно да вземат пари от пенсиите на словаците ! Сега ножа опря в кокала и се сетиха че могат да си обезпечат дълга и то само и само да им се позволи да задлъжняват още и още.Те имат нужда да се създаде на междудържавно ниво организация , която да им наложи запор на държавните имоти и компании и скоростно те да бъдат предадени във владение на инвеститорите в гръцки ДЦК и то в пакет..може да се приеме че цената на цялата тази собственост е под цената на облигациите издадени до момента..След това гръцката държава ще има възможност ако има пари да си ги купи , но на нея не и трябват дефакто. Цялата тази компания - сбор от гръцки компании , ще може да се продаде на акционери , като акциите ще са за конкретно предприятие вече и ще се реализират на пазара , ще се постави срок за продажба и ще се продават по 10% на година акции от дадена компания.После чисти сметки , добри приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още