IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на цените на жилищата във Великобритания през септември

Средната цена за жилище в Англия и Уелс е паднала с 0,3% спрямо август до 218 650 паунда, което е най-ниската стойност от юни

18:19 | 14.10.11 г.
Спад на цените на жилищата във Великобритания през септември

За първи път от три месеца цените на жилищата във Великобритания са се понижили през септември на фона на вълненията на финансовите пазари, предизвикани от дълговата криза в Европа, които подриват доверието, съобщиха компаниите Acadametrics Ltd. и LSL Property Services Plc, цитирани от Bloomberg.

Средната цена за жилище в Англия и Уелс е паднала с 0,3% спрямо август до 218 650 паунда, което е най-ниската стойност от юни. На годишна база понижението е с 2,3%.

Жилищният пазар се опитва да набере скорост, докато банките ограничават кредитирането, а инфлацията продължава да изпреварва ръста на заплатите. Въпреки че миналия месец Английската централна банка разшири стимулите за подпомагане на икономическото развитие, ескалацията на дълговата криза застрашава търсенето, според президента на Acadametrics Питър Уилямс.

"Последните икономически новини далеч не са положителни, а в същото време продължаваме да сме свидетели на бързо затягане на предлагането на кредити и ново напрежение около банковия сектор", твърди той. "Това може да доведе до спад на жилищния пазар, който да повлече и цените. До голяма степен нещата зависят от успеха на намесите, които в момента се осъществяват".

От 10-те района в Англия и Уелс, които следи Acadametrics, във всички освен в Лондон е регистриран спад на цените за последните три месеца спрямо същия период на миналата година. Цените в Северна Англия са с най-силно понижение - със 6,7%, докато в Лондон е налице увеличение с 1,1%.

Въпреки че според Acadametrics и LSL броят на сделките през септември остава без промяна спрямо август - 66 500, той е "много по-голям" от очакваното. Все пак, общият им брой за миналия месец представлява 73% от средната стойност за месеца през 16-те години до 2010 г. включително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още