IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания се опитва да върне купувачите на жилищния си пазар

Проблемът е, че имотите не са разпределени равномерно - на някои места има много ваканционни жилища, а на други - недостиг на домове за испанските семейства

17:46 | 14.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Незаконни къщи

Опитите на правителството да промотира пазара на имоти в Испания предизвикват гняв сред някои британци.

Стив Флин купува своята голяма селска къща в Катрал през 2004 г. Две години по-късно установява, че върху парцела е строено в разрез със местните закони за планиране. Къщата е обявена за "незаконна" заедно с още около 1300 имота в района. След дълга борба собствениците им все пак успяват да убедят властите да не ги събарят.

"От пет-шест години се опитваме да узаконим тези къщи, но нямаме кой знае какъв напредък", оплаква се Флин.

Из целия район има официални улични номера, изписани върху табели, които според местните жители са раздадени от полицията. На хартия обаче кварталът не съществува. Според активисти в подобно положение са десетки хиляди семейства из цяла Испания, и то не само британци.

Мнозина са жертвите на периода на корупция и алчност, през който някои представители на местната власт, отговарящи за строителните разрешителни, направиха състояния.

Гаранциите се затягат

При споменаването на проблемите на британците с имоти в Испания, Беатрис Коредор се усмихва с ирония. "Твърдим, че купуването на къща в Испания винаги е било безопасно", заявява държавният секретар. "Хората, които са имали проблеми, са на път да ги разрешат", допълва тя.

Гаранциите за купувачите на жилища със сигурност са се затегнали. Създадена е специална прокурорска слуба за измами с имоти и интернет регистър, който има и английска версия, за да може всеки да провери за евентуални законови проблеми с дадена сграда, преди да я закупи. Британското посолство вече предлага подробни онлайн съвети за евентуални скрити опасности за бъдещите инвеститори.

Това обаче не утешава особено хора като Флин и семейството му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още