IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания се опитва да върне купувачите на жилищния си пазар

Проблемът е, че имотите не са разпределени равномерно - на някои места има много ваканционни жилища, а на други - недостиг на домове за испанските семейства

17:46 | 14.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Испания има сериозен проблем с жилищата: те са твърде много. Празните имоти в страната са около 687 хил., останали след строителния бум, който спря внезапно, пише BBC.

Правителството се опитва отново да привлече купувачите на пазара и да вдъхне нов живот на този сектор от икономиката, който в миналото представляваше сериозна част от нея.

Британците традиционно са най-големите чуждестранни купувачи в Испания, но икономическата криза замрази този бизнес.

Продажбите на жилища в страната са паднали с близо 50% от 2006 г. Хиляди британски брокери на недвижими имоти, които се втурнаха да грабнат част от печалбите в сектора, отдавна стегнаха куфарите и се прибраха у дома.

Пазар на купувачите

Някои обаче, които останаха, твърдят, че започват да виждат светлинка в дъното на тунела. "Това е най-добрата ни година отпреди кризата", твърди Дейвид Дейвис от Blue Flag Properties в Аликанте, въпреки че местната статистика все още не доказва думите му. "Много строители намалиха цените до абсолютния минимум. Условията на пазара се диктуват от купувачите", допълва той.

Правителството неотдавна прибави още един стимул, като намали ДДС за покупката на нови жилища с 4%. Новата ставка ще е в сила до края на тази година.

Мащабът на проблема на Испания е ясен. Крайбрежието е осеяно с изоставени строителни площадки. На някои места дори има положени улици с осветление, в очакване на строители, които така и не са се появили.

Другаде върху празни нови къща висят табели, обявяващи, че те са собственост на някоя банка, предлагаща 100% финансиране на ипотечен кредит за всеки, който би се съгласил да закупи иззетите сгради.

Във вихъра на строителния бум, когато кредити се отпускаха лесно, Испания строеше малко под 665 хил. жилища годишно. За миналата година броят им е 63 090.

"Имаме огромен запас, който трябва да бъде продаден", обяснява Беатрис Коредор, държавен секретар по въпросите на строителството. Според нея проблемът е, че имотите не са разпределени равномерно.

"На някои места има много ваканционни жилища, а на други има недостиг на домове за испанските семейства", допълва Коредор.

"Така че ако продажбите на жилища се активират отново, строителните компании могат да работят отново там, където е необходимо".

Почти половината от 5-те милиона безработни в Испания са били заети в строителството преди срива.

Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още