IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици и инвеститори в имоти у нас предпочитат сами да поддържат сградите

Само за 35% от сградите в България се аутсорсват услугите по почистването и едва за 15% техническата поддръжка е поверена на външна фирма

13:40 | 13.10.11 г.
Собственици и инвеститори в имоти у нас предпочитат сами да поддържат сградите

Собствениците и инвеститорите в недвижими имоти в България предпочитат да се грижат за поддръжката на сградите сами. Това обаче често води до влошаване на качеството на сградния фонд заради пропуски в поддръжката и профилактиката. Около това мнение се обединиха участниците в 6-тата Международна конференция по фасилити мениджмънт, която се провежда в София.

Бисера Иванова, изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България, подкрепи това твърдение с данни. По думите й, в България едва за 35% от сградите се аутсорсват услугите по почистването, докато в Западна Европа това се прави за 61%. По отношение на охраната за 47% от сградите тази услуга се извършва от външна фирма, а в Западна Европа процентът е 86. Едва при 15% от сградите техническата поддръжка е поверена на външна фирма, докато на запад процентът е 95.

Иванова посочи, че въпреки тези данни в последните 2 години фасилити мениджмънтът е регистрирал сериозен растеж. По думите й услугите по поддръжката се аутсорсват от всички молове, всички телекоми, 80% от банките и повече от половината офис сгради.

Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, допълни, че ако миналата година пазарът на фасилити мениджмънт услугите в България е бил 100 млн. евро, то тази година е много по-голям. Койнов обаче не се ангажира с конкретна цифра.

Той допълни, че сегментът има огромен потенциал, предвид общата площ на бизнес имотите в страната. По думите му към момента офис площите в София са общо 1,137 млн. кв. м, от които около една трета са незаети, като до края на годината на пазара ще излязат още 135 хил. кв. м.

Въпреки че тази година няма да бъдат пуснати в експлоатация нови търговски площи, само миналата година на пазара в страната са излезли 110 хил. кв. м, посочи Сергей Койнов. Има забавяне и при строителството на логистични площи, но тази година се очаква на пазара в района на София да излязат 32 400 кв. м нови индустриални площи, като към момента наличните са 628 хил. кв. м.

Според проф. Куниберт Ленъртс от Техническия университет в Карлсруе в България вече се правят опити за развиване на собствен модел на фасилити мениджмънт, докато преди около 6 години сме внасяли ноу-хау отвън.

Изпълнителният директор на Reality Consult Петер Пришъл препоръча да продължим да изграждаме собствен модел за услугите по поддръжка на сградите, който да се опитаме да изнесем навън, на пазари, които все още не са развити добре. Като такива той посочи Сърбия, Македония,Черна гора и Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още