IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новият Дубай" орязва излишъците на предишния си бизнес модел

Мечтите на емирството, което се утвърди като оазис на спокойствие сред хаоса на Арабската пролет, да бъде водещ финансов център все още са живи

08:00 | 13.10.11 г. 1
<p>
	Нови сгради в Дубай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нови сгради в Дубай. Снимка: Ройтерс

Хотелиерството, търговията и жилищният сектор в страната се радват на възход благодарение на статута на емиратството на място, защитено от безредиците.

"Интересът от хората, изселили се заради Арабската пролет или пък търсещи имоти в Дубай като сигурно убежище, е особено силен в сегмента на луксозните вили и емблематични проекти като Палм Джумейра", според консултантската комания Jones Lang LaSalle.

"Имаме клиенти от Йемен, Сирия, Египет и Либия", разказва брокер на недвижими имоти от Дубай. "Те нямат ликвидност на родните си пазари и местят парите си от едно на друго място".

Изследване на Jones Lang LaSalle показва, че цените на луксозните вили вървят нагоре, а наемите в този сегмент също започват да нарастват в някои райони, въпреки че наемите на апартаментите продължават да падат.

Новият Дубай е една по-спокойна версия на пустинния метрополис, който през последните десет години привличаше ята от западни банкери, преди да се срине зрелищно, когато цените на недвижимите имоти паднаха, а водещите фирми се оказаха неспособни да изплащат дълговете си.

"Дубай 2.0 е по-скромно място, но не по-малко предриемаческо или динамично", твърди Еид от Arabia Monitor. "Ключът към напредъка е реалната икономика... В момента растежът е по-стабилен в сравнение с периода на растежа на финансовия сектор при Дубай 1.0".

Дубай все още има амбиции да се превърне в световен търговски център благодарение на силната си инфраструктура и предимството да бъде три часа преди Лондон и четири часа след Хонконг.

"Въпросът сега е доколко Дубай е необходим? Нуждае ли се светът от още финансови центрове в обозримо бъдеще? Опитът с Франкфурт показва, че вероятно няма такава нужда, за момента", казва Джулиън Майо, портфолио мениджър в Charlemagne Capital.

Във финансов аспект обаче степента, в която Дубай се възприема сериозно като финансов център, може би зависи от реформите в Саудитска Арабия, както и от напредъка в Индия.

"Част от бъдещето на Дубай е обвързано със случващото се в Индия. Индия е един дремещ гигант от финансова гледна точка с огромни и дългогодишни фондови пазари. Въпросът е дали те искат да се интернационализират? Финансовата им система все още е твърде обърната навътре", обяснява Майо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
seabank
преди 12 години
очаква нормализиране на пазара на имоти до 2015 г., защото "историята на балоните в сектора предполага цикъл от пет до седем години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още