IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на новото строителство в Канада

Повишението през септември се дължи основно на скока в строителството на кооперации

18:36 | 12.10.11 г.
Ръст на новото строителство в Канада

Броят на новостартиралите строежи на жилища в Канада е нараснал със 7,3% през септември, надминавайки първоначалните очаквания, предаде Ройтерс, като цитира данни на Canada Mortgage and Housing Corp (CMHC). Според агенцията ръстът се дължи на повишението в сектора на жилищните кооперации, което е знак, че бумът в индустрията е продължил миналия месец и би следвало да помогне на икономиката да избегне рецесия.

Данните показват, че миналия месец новостартиралите строежи на жилища са нараснали до 205 900 единици на приравнена на годишна база основа с отчитане на сезонните фактори в сравнение със 191 900 през август. Средната прогноза от анкета на Ройтерс бе за 188 000 единици през септември.

"Жилищният сектор в Канада продължава да е в доста добро състояние. Фактори като ниските лихви по ипотечните кредити и стабилния пазар на труда ще продължат да бъдат измествани от по-силни влияния като нестабилното потребителско доверие и високите цени на жилищата, което предполага по-слабо темпо на активността през предстоящата година", твърди Робърт Кавкич, икономист от BMO Capital Markets.

Повишението през миналия месец се дължи основно на скока в строителството на кооперации. "В близкосрочен план новото строителство на кооперации се очаква да се върне към нива, съответстващи на демографските тенденции", твърди Матьо Лаберж, заместник главен икономист в CMHC. Според агенцията новостартиралите строежи в градовете са нараснали с 8% до 185 900 единици през септември, като строежите на кооперации са се увеличили с 14,2% до 118 000 броя. Новостартиралите строежи на еднофамилни жилища в градските райони са намалели с 1,5% до 67 900 броя. В селските райони броят им е 20 000.
   
Според икономистът от CIBC World Markets Емануела Енанжор, въпреки очаквания спад на новите строежи на кооперации през идните месеци, строителството на жилища може да подкрепи БВП през третото тримесечие.

Жилищният сектор на Канада изигра водеща роля за икономическото възстановяване на страната. Канада избегна жилищния бум, предизвикан от масовото раздаване на кредити и срива, който предизвика рецесията в САЩ и последвалата световна финансова криза.

Цените на имотите и продажбите за кратко намаляха след кризата. Решението на Bank of Canada да намали лихвите до рекордно ниски нива обаче понижи лихвите по ипотечните кредити и предизвика нов растеж.

Жилищният пазар бе подпомогнат и от факта, че консервативните канадски банки успяха да се измъкнат от кризата почти безболезнено и продължиха да отпускат кредити. В момента опасението за мнозина политици е свързано с образуването на нов балон.

Все пак повечето анализатори твърдят, че жилищният сектор вероятно ще се охлади през предстоящата година. Държавните мерки за промяна на правилата за ипотечно кредитиране, целящи да предотвратят образуването на балон, успяха да ограничат търсенето. Слабата икономика на САЩ - дестинация за голяма част от канадския износ, както и нестабилността на финансовите пазар също повлияха на нагласите на купувачите.

"По-големият въпрос е какво ще се случи в жилищния сектор през четвъртото тримесечие, като се имат предвид ревизиите в посока нагоре и резкият спад на разрешителните за строеж, регистриран миналата седмица", твърдят икономистите от Scotia Capital Дерек Холт и Карън Кордс Удс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още