IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза в Европа препъна ръста на инвестициите в индустриални площи

Западна Европа е привлякла 80% от инвестициите в индустриални площи, показват данни на консултантска компания

15:41 | 12.10.11 г.
Дълговата криза в Европа препъна ръста на инвестициите в индустриални площи

Само с 3% са нараснали инвестициите в индустриални площи в Европа през първото полугодие спрямо първите шест месеца на миналата година, показват данни на Jones Lang LaSalle.

Тежката икономическа ситуация на Стария континент доведе до застой при инвестициите в индустриални площи, като инвестиционната активност е отбелязала рязък спад през май и юни. Той се отрази на цялото второ тримесечие на годината – инвестициите тогава са намалели с 12% спрямо предходното тримесечие, въпреки че са останали с 5% повече на годишна база.

Западна Европа е привлякла 3,5 млрд. евро, или 80% от инвестициите в индустриални площи, през първите шест месеца на годината, показват данните на консултантската компания. Това обаче е със 7% по-малко в сравнение с първото полугодие на 2010 г.

Обемът на инвестиционните потоци към Западна Европа показва, че инвеститорите са се съсредоточили върху основните пазари на Стария континент. Въпреки това обаче инвестициите в индустриални площи в Германия са се свили с 32% през първото полугодие спрямо същия период на 2010 г., във Великобритания е регистриран спад от 24%, а в Норвегия – от 9%.

Инвестиционната активност в сегмента в Южна Европа е отбелязала спад от 40% заради дълговата криза. Това е и основната причина да не се очаква раздвижване на тези пазари до края на годината, посочва консултантът.

На този фон се откроява бумът на инвестициите в индустриални площи в Източна Европа. Компанията отчита ръст на инвестициите от 82% за първите шест месеца на 2011 г. на годишна база. Той се дължи основно на драматичното увеличение на транзакциите в Русия.

Международните инвеститори са вложили 1,9 млрд. евро в сегмента за първите шест месеца на годината, показват още данните. За сравнение, през 2010 г. бяха отчетени международни инвестиции в размер на 300 млн. евро за първото полугодие на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още