IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново сме начело по спад на наемите на модерни офис площи в Европа

Офис наемите в модерните сгради в столицата са паднали с 3,6% през третото тримесечие

11:06 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

София е сред европейските столици, отчитащи най-големи спадове в наемите на първокласни офис площи в Европа през третото тримесечие на 2011 г. Това сочи информация от проучване на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc (CBRE), с което Investor.bg разполага.

Според доклада София е отчела най-голямо понижение в наемите на модерни офиси за периода, които са паднали с 3,57% на тримесечна база. Понижението в сравнение с година по-рано е 5,26%.

Спадът се дължи до голяма степен на високия дял незаети офиси в българската столица на фона на сравнително ограничено търсене. Според доклад на Colliers International към края на първото полугодие на годината София се нарежда на второ място в Европа по свободни офис площи с дял от 26%, предхождана единствено от Белград с 27%.

Въпреки този висок процент изграждането на нови площи в София продължава, като към края на юни активно се изграждат офиси с обща площ от близо 460 хил. кв. м.

Според доклада на CBRE единственият пазар, включен в него, който отчита по-голям спад в офис наемите през третото тримесечие е Дърбан в Южна Африка, където наемите падат с 3,85%. Гърция не е включена в проучването.

На фона на тези спадове наемите на повечето офис пазари остават стабилни или отчитат леки повишения. Отличават се Москва и Йоханесбург, които отбелязаха едни от най-големите спадове в периода след кризата и сега завършват периода с ръст съответно от 9,52% и 6,25%.

София е и столицата, в която наемите в моловете са се понижили най-много за последната година. Спадът е 10,71%, като за тримесечието наемите остават непроменени.

Наемите на първокласните индустриални площи в столицата са паднали с 11,11% за година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още