IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на нова Япония изисква нарушаване на правилата

Губернаторът на Мияги има амбицията да превърне 200-километровата опустошена крайбрежна линия на префектурата в най-привлекателната инвестиционна дестинация в страната

08:50 | 12.10.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	<span lang="bg-BG">Опустошения след вълните цунами през март в град Сендай, столица на префектурата Мияги. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Опустошения след вълните цунами през март в град Сендай, столица на префектурата Мияги. Снимка: БТА

Отворена икономика

Въпреки това седем месеца след бедствието японският парламент не е приел никакво законодателство, което би превърнало визията на Мураи в реалност.

„Планът за Мияги е на практика за създаването на отворена икономика“, коментира Масааки Кано, бивш висш служител на Bank of Japan, днес главен икономист на JPMorgan Chase & Co. в Токио. „Не става въпрос само за Тохоку. Това са реформи, необходими в цялата страна.”

Подобен тип структурна промяна обаче няма да дойде лесно от Нода, казва Такуджи Окубо, главен икономист за Япония в Societe Generale SA в Токио.

„Той не може да налага реформи. Мисля, че е по-фокусиран върху фискалната политика и не смятам, че би искал да си създаде много врагове, като наложи тези реформи“, казва той.

Съгласно плана на Мураи компаниите, които се преместят в специални зони, ще бъдат освободени от данъци върху корпоративните печалби за срок от 10 години. Според проучване на KPMG от 2010 г., проведено в 114 държави, корпоративният данък в Япония е вторият най-висок в света след Обединените арабски емирства.

Мураи казва също, че иска да намали препятствията, с които производителите обикновено се сблъскват преди изграждането на нови заводи, като опрости тежкия процес по получаване на разрешително за строителство на даден терен. Логиката зад това е проста, допълва той.

„Трудът е скъп, земята е скъпа, данъците са високи, пълно е с регулации“, обобщава Мураи. „Задушаваме се със собствените си ограничения. Естествено, че чуждите компании няма да искат да дойдат в Япония.”

Премахвайки бариерите, както пред чуждестранните, така и пред японските компании, „изцяло, една по една“ - Мураи казва, че се надява да върне част от бизнеса, който се е насочил към съседни държави като Южна Корея през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още