IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на нова Япония изисква нарушаване на правилата

Губернаторът на Мияги има амбицията да превърне 200-километровата опустошена крайбрежна линия на префектурата в най-привлекателната инвестиционна дестинация в страната

08:50 | 12.10.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	<span lang="bg-BG">Опустошения след вълните цунами през март в град Сендай, столица на префектурата Мияги. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Опустошения след вълните цунами през март в град Сендай, столица на префектурата Мияги. Снимка: БТА

Изгубени надежди

На този фон политиците отдавна изгубиха надежди, че вътрешното потребление и бизнес ще бъдат двигатели на ръста. Вместо това страната разчита на износители като Toyota Motor Corp. и Nintendo Co. за икономическото си развитие.

Йошихико Нода, чийто избор за премиер на страната беше потвърден от император Акихито на 2 септември, наследи тези две изгубени десетилетия, йена, която поскъпна с около 50% спрямо долара за последните четири години, и основен лихвен процент, който от дълго време стои на почти нулево равнище.

Рецептата на Мураи за болестта на Япония е в синхрон с препоръките на много от критиците на правителствената политика. От години някои икономисти призовават централното правителството да даде повече власт и автономност на местните власти, да облекчи регулациите, които задушават бизнеса, да се отнеме контролът над фермите и пристанищата в страната от мощните селскостопански и рибарски колективи и да се намали корпоративния данък, който е сред най-високите в света.

Рецепта за възраждане

Предназначена за нуждите на Мияги, рецептата на Мураи за възраждане на региона се базира на дерегулация и данъчни стимули. Той казва, че иска да премахне бариерите, които са попречили на по-едрия бизнес да инвестира в селско стопанство и риболов, които заради регулации и традиции се доминират от големи кооперативи, съставени от независими рибари и фермери.

Мураи иска да създаде производствени центрове за автомобили и високотехнологична електроника и машини, като предложи данъчни ваканции и правителствени субсидии. Освен това той предлага да се облекчат десетина закона за градоустройството и опазването на околната среда, които по думите му в момента пречат на своевременното изграждане на съвременни фабрики, които да създадат работни места.

Финансовият министър Юн Азуми, който е от крайбрежния град в Мияги Ишиномаки, където над 3 хил. души загинаха по време на бедствията, дава известни надежди за Мураи и Мияги.

„Когато има бедствие, не трябва да сме скъперници“, заяви Азуми пред репортери във Франция през септември. „Наложително е да се отделят достатъчно пари, така че хората отново да се надяват. За да може Япония да покаже на света, че се възстановява дори след бедствие от такъв мащаб, е важно самото правителство да подходи към задачата с ентусиазъм.”

Отворена икономика

Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още