IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на нова Япония изисква нарушаване на правилата

Губернаторът на Мияги има амбицията да превърне 200-километровата опустошена крайбрежна линия на префектурата в най-привлекателната инвестиционна дестинация в страната

08:50 | 12.10.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	<span lang="bg-BG">Опустошения след вълните цунами през март в град Сендай, столица на префектурата Мияги. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Опустошения след вълните цунами през март в град Сендай, столица на префектурата Мияги. Снимка: БТА

51-годишният Йошихиро Мураи, губернатор на Мияги – префектурата, която беше най-силно засегната от земетресението и последвалите вълни цунами на 11 март, се изправя пред 300 представители на най-големите японски компании и организации в Токио. Това е третото му посещение в столицата за месец.

Мураи си извинява за бързината, с която ще говори, пише списание Bloomberg Markets в ноемврийското си издание. След това представя акцентите от плана си от 80 страници за възстановяване на Мияги с помощта на икономическо развитие.

Мураи има амбицията да превърне 200-километровата опустошена крайбрежна линия на Мияги в най-привлекателната инвестиционна дестаниця в страната. Той казва, че иска да създаде образцова икономика в Мияги, която да може да бъде повторена в останалите 46 японски префектури.

Япония, както и Мияги и регионът около нея – Тохоку, не могат да си позволят да се върнат към пътя на дефлация и дългове отпреди бедствията, казва Мураи.

„Ако нещата продължат по същия път, Япония ще потъне“, твърди той.

Японската икономика е в затруднение от известно време. Най-силното земетресение в историята на страната разклати третата по големина икономика в света след две десетилетия на стагнация, по време на които номиналният брутен вътрешен продукт нарастваше нееднократно само за да се свие отново от 1991 до 2011 г. След сезонни корекции БВП за трите месеца до края на юни възлезе на 462 трлн. йени (6 трлн. долара) – по-малко от 469 трлн. йени точно 20 години по-рано.
 

Изгубени надежди

Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още