IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къща трофей в Ирландия се продава с отстъпка от 75%

Кризата прогони милионерите купувачи, а сривът в сектора на недвижимите имоти в страната не подминава и луксозните сгради

13:36 | 10.10.11 г.
Къща трофей в Ирландия се продава с отстъпка от 75%

Къща с шест спални от Едуардската епоха (началото на 20. век) на най-скъпата улица в Ирландия се продава за една четвърт от цената, платена при покупката й преди шест години, съобщи Bloomberg. Според експерти това е признак, че сривът в сектора на недвижимите имоти в страната не подминава и луксозните сгради.

Къщата, наречена Уолфорд, се намира на Шрюзбъри Роуд в Дъблин и е била купена предишния път за 58 мн. евро, според Savills Plc - компанията, която в момента предлага празната постройка за 15 млн. евро. Заинтересованите купувачи трябва да подадат офертите си до 27 октомври.

Постройката, направена от червени тухли, е занемарена след повече от шест години, в които не е била обитавана. Посетителите стъпват върху гол циментов под веднага след входната врата. Стените са оголени, дървеният под е разнебитен, а от таваните на някои от стаите висят паяжини. С отстъпката от 75% обаче Уолфорд привлича интереса на потенциални кандидат-купувачи.

Цените на някои от знаковите жилищни сгради в Ирландия паднаха поне с толкова, с колкото се понижиха и стойностите на останалите сегменти от преживяващия криза пазар в страната, след като сривът при имотите източи състоянията на милионерите, забогатели по време на бума в сектора. Торндин, друга къща на Шрюзбъри Роуд, е на пазара за 8 млн. евро в сравнение с 14-те млн., които собствениците искаха през 2009 г.

Цените на луксозните имоти нарастваха по-бързо в сравнение с останалите имоти на пазара по време на бума в Ирландия, "тъй като имаше много хора, състезаващи се за твърде малко имоти", според Уейд Уайз от компанията Beirne & Wise, която продава луксозни имоти в Ирландия от 12 години. "Откакто дойде кризата, те се понижиха доста повече".

На пазари като Лондон и Париж спадът на цените на луксозните имоти бе по-незначителен след финансовата криза, като възстановяването при тях бе по-бързо спрямо останалата част от пазара поради ограниченото предлагане и инвестициите от чужбина. Цените в някои квартали на Лондон като Найтсбридж и Сейнт Джонс Удс в момента са дори по-високи от пиковете, регистрирани преди рецесията.

Докато при цените на жилищата в Дъблин средният спад е с над 50%, цените във високия сегмент са се сринали с около 75%, твърди Уайз. Цените на средностатистическите жилища обаче могат да паднат с цели 70% от пика, ако правителството не се намеси с мерки, гарантиращи оптускането на ипотечни кредити, предупреждава Ронан Лайънс, икономист от Оксфордския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още